70 de cereri pentru subvenţii la ovine şi caprine

159

ovineAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj informează crescătorii de animale de la nivelul judeţului că, în până în data de 18 mai a.c., sunt aşteptaţi să depună cererile de solicitare a primei pe cap de animal speciile ovine/caprine din cadrul plăţilor naţionale directe complementare – sectorul zootehnic.

Prima pe cap de animal se acordă crescătorilor agricoli o singură dată pe an, pentru femele ovine şi/sau femele caprine care îndeplinesc următoarele condiţii: efectivul din exploataţie să fie de minimum 50 capete femele ovine/25 capete femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la data de 31 martie 2012; efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei. De asemenea, efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 20 august 2012. “Până acum, la sediul nostru am primit un număr de 70 de cereri de la crescătorii de animale din judeţ. Dintre acestea, o parte au fost pentru solicitarea de subvenţii la specia ovine şi restul la specia caprine. Per total, la nivel de judeţ avem circa 700 de crescători de ovine şi caprine ce pot solicita această primă, îndeplinind toate condiţiile prevăzute de legile în vigoare”, a declarat Corina Dorobanţu, directoarea APIA Gorj.

Posibilitate de completare online

Controlul la faţa locului se va efectua în perioada 21 mai – 20 august 2012. Animalele pentru care se solicită prima trebuie să fie identificate: cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi număr unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1 ianuarie 2010; cu două crotalii auriculare simple, ambele conţinând acelaşi număr de identificare a animalului, în cazul animalelor născute în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009. În cazul în care reprezentanţii APIA Gorj constată diferenţe între numărul de animale pentru care se solicită plata primei şi numărul de animale determinat în urma verificării îndeplinirii tuturor condiţiilor de eligibilitate pentru prima pe cap de animal din speciile ovine şi caprine, se vor aplica reduceri sau excluderi de la suma totală a primei pe cap de animal de care poate beneficia solicitantul. “Cererile pot fi completate şi online prin accesarea site-ului www.apia.org.ro, pentru producătorii agricoli care solicită prima pe cap de animal pentru un efectiv mai mare de 500 capete femele ovine/caprine. După tipărire, cererea vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite se depune la Centrul Judeţean al APIA”, a precizat directoarea instituţiei, Corina Dorobanţu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here