7 dosare penale pentru evaziune fiscală

137

evaziuneGarda Financiară Gorj nu a stat degeaba în prima lună a noului an. În primele trei săptămâni ale lui ianuarie, au fost întreprinse acţiuni de control la un număr de 49 agenţi economici, din care un număr de 19 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale totalizând 48.000 lei şi confiscări de bunuri şi sume în valoare de 3.761 lei.

 

Totodată, de la începutul lunii şi până la 22 ianuarie, au fost întocmite nu mai puţin de 7 acte de sesizare penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală săvârşite prin neînregistrarea în contabilitate a veniturilor obţinute sau prin înregistrarea unor cheltuieli nereale, în scopul diminuării impozitelor şi taxelor, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de 637.886 lei. Un astfel de exemplu este o firmă cu sediul social în Târgu-Jiu. Administratorii acesteia au emis în cursul anului 2011 un număr de 54 de facturi fiscale în valoare totală de 1.479.372 lei către societăţi comerciale din judeţul Mehedinţi, facturi ce nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale firmei emitente şi veniturile obţinute nu au fost declarate organelor fiscale. “Prin neînregistrarea acestor facturi, firma nu a calculat şi declarat organelor fiscale TVA în valoare de 286.330 lei şi nu a înregistrat şi declarat venituri de 1.193.042 lei, cărora le corespunde un impozit pe profit în sumă de 190.887 lei. Actul de control a fost transmis sub formă de sesizare penală organelor de cercetare, prejudiciul total fiind estimat la suma de 477.217 lei”, a declarat Dragoş Manta, purtătorul de cuvânt al Gărzii Financiare Gorj.

Sancţiuni de 30.000 de lei

De asemenea, în colaborare cu alte secţii judetene ale Gărzii Financiare, comisarii gorjeni au identificat o firmă din Târgu-Jiu care a înregistrat în evidenţele contabile cinci facturi fiscale emise de societăţi cu comportament de firme fantomă, suma acestora fiind de 650.127 lei. În urma verificărilor încrucişate efectuate, s-a dovedit că operaţiunile consemnate de aceste documente fiscale nu au fost reale şi au fost înregistrate doar în scopul de a se deduce cheltuieli nereale pentru a se diminua impozitul pe profit şi TVA-ul datorat bugetului de stat. În acest sens, s-a întocmit act de sesizare penală pentru un prejudiciu estimat la suma de 128.993 lei, iar dosarul a fost înaintat organelor de cercetare şi celor fiscale. Totodată, în această perioadă s-a pus un accent deosebit şi pe verificarea modului în care sunt respectate reglementările legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, şase societăţi comerciale fiind sancţionate pentru că nu au în dotare sau pentru că nu folosesc corect aparatele de marcat electronice fiscale din dotare. “Ca urmare a acestor acţiuni, reprezentanţii Gărzii Financiare Gorj au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 30.452 lei, totodată fiind sistată activitatea pentru o perioadă de trei luni de zile la patru unităţi care nu utilizau corect aparatele de marcat electronice fiscale din dotare. Verificarea modului în care agenţii economici respectă prevederile legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, respectiv emiterea şi înmânarea bonurilor fiscale clienţilor, va constitui unul dintre principalele obiective de control pentru instituţia noastră în acest an”, a mai spus purtătorul de cuvânt al instituţiei, Dragoş Manta.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here