67.000 de lei, amenzi pentru angajatorii gorjeni

284

Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a efectuat săptămâna trecută 18 controale, din care 11 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma verificărilor, a fost depistat un angajator care presta activitate cu două persoane fără forme legale de angajare, motiv pentru care oamenii legii au aplicat o sancţiune în cuantum de 20.000 de lei. Angajatorul depistat cu munca la negru desfăşura activitate în domeniul construcţiilor.
“Au fost aplicate în total opt sancţiuni contravenţionale la şapte angajatori, în valoare de 35.500 de lei, sancţiunile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, H.G. nr. 500/2011 şi Legea nr. 108/1999 republicată şi Legea nr. 52/2011, actualizată şi republicată. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor; neîndeplinirea de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta; nerespectarea dispoziţiilor legale de către beneficiarul care foloseşte zilieri pentru desfăşurarea de activităţi necalificate cu caracter ocazional”, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Gorj, Gheorghiţă Cusma.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat 18 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 15 neconformităţi. Astfel, au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 31.500 de lei. Neregulile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruire necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here