62 de absolvenţi angajaţi pe loc la Bursa AJOFM

259

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată la finele săptămânii trecute de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a fost un succes pentru 62 de absolvenţi, ei fiind încadraţi pe loc, pe unul dintre posturile oferite de angajatorii prezenţi.

AJOFM Gorj a organizat vineri un nou eveniment menit să vină în sprijinul tinerilor absolvenţi. La bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi au participat peste 400 de persoane, care au putut consulta ofertele de muncă în diverse domenii prezentate de cei peste 50 de angajatori prezenţi.
“Am contactat 200 de angajatori, dar prezenţi cu o ofertă de job-uri au fost doar 53. Oferta acestora a cuprins 473 de locuri de muncă. Din cele 458 de persoane care au participat la Bursă, 439 au fost absolvenţi promoţia 2014. Locuri de muncă au fost foarte multe pentru absolvenţii fără studii superioare. Pentru cei cu studii superioare, au fost circa 60 de locuri de muncă, dar pentru studii medii, oferta a fost bogată, existând locuri de muncă în domeniul serviciilor, dar şi posturi de croitori, confecţioneri îmbrăcăminte, agenţi pază, consultanţi financiari, inspectori asigurări, casieri, în domeniul construcţiilor zidari, dulgheri, parchetari, tâmplari, tapiţeri”, a declarat Ana-Maria Niculescu, director executiv adjunct al AJOFM Gorj.

bursa2Job-uri multe şi slab plătite
Oferta prezentată de angajatori la Bursa locurilor de muncă a fost una variată. Dacă unele firme nu solicitau experienţă, oferind însă doar salariul minim pe economie, altele ofereau un pachet salarial atractiv, dar şi bonusuri, însă condiţiile de încadrare nu se pliau pe proaspeţii absolvenţi ai promoţiei 2014. “Avem 5-6 locuri disponibile pentru muncitori necalificaţi, la o fermă de animale din Drăguţeşti, dar printre tinerii absolvenţi nu găsim doritori care să lucreze în acest domeniu. Oferim salariul minim pe economie şi căutăm tineri cărora să le placă munca, experienţa nefiind necesară”, a declarat o angajatoare.
“Oferim posturi de agent turism, consultant în turism şi agent ticketing. Este de preferat ca solicitanţii să aibă experienţă, dar avem şi posibilitatea să îi formăm noi. Oferim un salariu fix, la care se adaugă un comision”, a spus administratorul unei agenţii de turism.

bursa3Absolvenţii, descurajaţi
O bună parte dintre absolvenţi au fost descurajaţi de solicitările angajatorilor. Unii dintre ei abia au ieşit de pe băncile şcolii, însă au existat şi persoane care nu erau la primul contact cu câmpul muncii. “Doresc un post de bucătar. De câţiva ani particip la aceste burse, am lucrat în restaurante tot ca bucătar; chiar şi în vară am muncit pe litoral la un restaurant”, a spus un târgujian. Un alt tânăr spune că are studii de electronică şi automatizări, dar că încă nu şi-a găsit de lucru: “La această bursă, din oferta pe care am văzut-o, am depus CV-uri pentru posturi de agent vânzări şi de electronist”. O tânără absolventă a Liceului Tehnologic din Târgu-Jiu spune că îşi caută de lucru ca ospătăriţă, neavând însă nici un fel de experienţă în muncă, însă şi-a încercat norocul depunând câteva CV-uri la Bursa organizată la sfârşitul săptămânii anterioare. “Mi-am depus un CV pentru postul de asistent manager. Sper să fiu acceptată deoarece momentan nu muncesc. Am mai lucrat tot ca asistent manager în anul 2008”, a spus o altă tânără.

Rezultate mai bune
Conducerea AJOFM Gorj spune că Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi din acest an a prezentat rezultate mult mai bune în comparaţie cu anul trecut, când doar 47 de angajatori şi-au prezentat ofertele de muncă. “La Bursa din acest an, din cele 458 de persoane participante şi care îşi căutau un loc de muncă, 330 au fost selectate în vederea încadrării, patru absolvenţi de studii superioare care au fost angajaţi pe loc ca şi asistent manager, inginer silvic, inspector de asigurări şi consultant financiar. Alţi 58 de absolvenţi cu studii medii au fost încadraţi pe loc pe job-uri de vânzători, manipulanţi marfă, ambalator manual, lucrători comerciali, agenţi de vânzări”, a mai spus Ana-Maria Niculescu, director adjunct al AJOFM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here