600 de firme inactive fiscal, în Gorj

151

ghiseuDin ce în ce mai multe societăţi gorjene apar pe lista celor inactive fiscal, publicată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Mai bine zis, domeniile de activitate ale firmelor respective sunt blocate, deoarece entităţile economice nu mai au cod valid de TVA, adică nu mai pot emite facturi în regulă.

Potrivit Luminiţei Penciu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, în evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi sunt înscrişi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică ce îndeplinesc cumulativ mai multe criterii. Printre acestea se numără faptul că nu au depus nicio declaraţie pe parcursul unui semestru calendaristic, şi nici nu li s-a aprobat, la cerere, de către organul fiscal competent o măsură privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative (regim derogatoriu). “De asemenea contribuabilii vor fi declaraţi inactivi dacă îndeplinesc una dintre următoarele condiţii: se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia; ori organele fiscale au constatat că nu funcţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat”, a precizat reprezentanta DGFP Gorj.

5 declaraţii, baza pentru inactivitate

Prin declaraţiile nedepuse de către firme şi riscul de a fi declarate inactive se numără formularul 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, formularul 112 “Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, formularul 300 “Decont de taxă pe valoarea adăugată”, formularul 390 VIES “Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare de bunuri” şi formularul 394 “Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional”. “Declararea contribuabililor inactivi se face cu data intrării în vigoare a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi. Contribuabilii declaraţi inactivi se reactivează dacă li s-a aprobat, la cerere, trecerea în regimul derogatoriu de declarare; şi-au îndeplinit toate obligaţiile declarative”, a mai spus Penciu.

631 de firme inactive

La nivelul DGFP Gorj, la sfârşitul anului 2010, existau un număr de 646 de contribuabili inactivi. “Prin Ordinul Preşedintelui ANAF din data de 7 martie 2011, a fost aprobată lista contribuabililor declaraţi inactivi, această listă fiind publicată pe site-ul ANAF la categoria Informaţii publice. În listă se regăsesc 631 de contribuabili gorjeni declaraţi inactivi. De asemenea, în cursul anului 2011 au fost reactivaţi 15 contribuabili”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGFP Gorj, Luminiţa Penciu. În conformitate cu prevederile art. 11 din Codul fiscal, înscrierea unui contribuabil în lista contribuabililor declaraţi inactivi prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală permite autorităţilor fiscale să nu ia în considerare o tranzacţie efectuată, fie cu un contribuabil declarat inactiv, fie de către un contribuabil declarat inactiv. De asemenea, potrivit prevederilor Codului fiscal, contribuabililor înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi li se anulează, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA. Anularea codului de TVA se realizează cu data de 1 a lunii următoare celei în care contribuabilul a fost declarat inactiv.

Izabella Plăstoi

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here