60 de absolvenţi de liceu s-au transformat în şomeri!

360

Fie că au promovat sau nu examenul de bacalaureat, ori nu şi-au găsit un job sau nu se vor înscrie la facultate, zeci de tineri absolvenţi din judeţ deja au trecut pe la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj pentru a solicita ajutorul de şomaj.

Până pe data de 25 iulie 2017, absolvenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţa AJOFM Gorj pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă. Potrivit conducerii AJOFM Gorj, zeci de absolvenţi de liceu şi-au depus deja dosarele în vederea obţinerii indemnizaţiei de şomaj de la AJOFM Gorj. “Termenul este de 25 iulie pentru cei care au situaţia şcolară încheiată pentru a-şi depune primul dosar care atestă că se află în căutarea unui loc de muncă. Avem circa 60 de absolvenţi din judeţ care şi-au depus dosare până în acest moment”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.
Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistraţi la AJOFM Gorj, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Acest drept se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioadă de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 de lei. Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi. În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, ei au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.
Absolvenţii învăţământului liceal trebuie să fie luaţi în evidenţa AJOFM Gorj cu următoarele acte: carte de identitate (copie şi original), certificatul/adeverinţa de absolvire (copie şi original), adeverinţa medicală cu menţiunea “apt de muncă/clinic sănătos”, adeverinţă de la organele fiscale teritoriale, pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj, în cazul în care nu se încadrează. În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la AJOFM curge de la finalizarea studiilor anului terminal. Absolvenţii instituţiilor de învăţământ înregistraţi la agenţiile teritoriale ale AJOFM Gorj beneficiază de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum şi de facilităţi financiare. De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa la programe gratuite de formare profesională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here