55 de gorjeni şi-au depus cu penalităţi cererile unice de plată, la APIA Gorj

565

15 mai 2018 a fost termenul limită pentru depunerea fără penalităţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Gorj a cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2018. Cereri s-au primit însă şi până în aceste zile, dar solicitanţii vor suporta penalităţi pentru fiecare zi lucrătoare ce a depăşit termenul de 15 mai.

Mii de gorjeni vor subvenţii în sectorul vegetal şi animalier! Campania 2018 de depunere a cererilor unice de plată s-a încheiat pe 15 mai, însă solicitări s-au primit şi după acest termen, cu condiţia că beneficiarilor li se vor imputa penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

„Am primit cereri însă cu aplicare de penalizări şi după data de 15 mai şi continuăm să primim şi în aceste zile. În cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la Centrul Judeţean APIA Gorj, iar în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la centrele locale din judeţ, respectiv: Novaci, Târgu-Jiu, Motru, Turceni, Târgu-Cărbuneşti şi Hurezani. Sprijinul financiar acordat în cadrul schemelor şi măsurilor de plăţi derulate de APIA este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Până la 15 mai 2018 se depuseseră un total de 18.143 de cereri unice de plată pentru o suprafaţă aferentă de 71.900 de hectare. Totodată, până astăzi (n.r. ieri), avem înregistrate 18.198 de cereri, ceea ce înseamnă că 55 de agricultori au depus cererile după data de 15 mai, suportând astfel şi penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare”, a declarat Mihai Versin, director adjunct al APIA Gorj. În ceea ce îi priveşte pe producătorii agricoli care folosesc apă pentru irigaţii, aceştia trebuie să mai prezinte, odată cu depunerea cererii unice de plată sau până la termenul-limită de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigaţii. Concret, acestea sunt: autorizaţia de utilizare a apei pentru irigaţii eliberată de Administraţia Naţională “Apele Române”; calitatea de membru al unei organizaţii a utilizatorilor de apă pentru irigaţii; contractul de irigaţii al organizaţiei încheiat cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare sau contractul de irigaţii încheiat între beneficiar şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, după caz. Conform normelor în vigoare, banii vor fi achitaţi fermierilor în conturile bancare ale acestora, dar doar după verificarea şi procesarea cererilor unice de plată depuse.

Potrivit APIA Central, judeţele fruntaşe cu cele mai multe cereri înregistrate sunt: Suceava (47.438 cereri), Dolj (37.344 cereri), Bihor (36.432 cereri), Maramureş (34.383 cereri) şi Botoşani (34.176 cereri). În ce priveşte judeţele cu cele mai mari suprafeţe solicitate la plată, în top sunt judeţele Timiş (527.762,46 ha), Constanţa (495.029,96 ha), Teleorman (419.661,07 ha), Dolj (418.818,68 ha) şi Călăraşi (375.232,41 ha).
Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here