54 de agricultori au aplicat pentru subvenţia la motorină

198

subventii motorinaAgricultorii gorjeni care au vrut să beneficieze de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură în anul 2012 şi-au depus dosarele până în ultima zi a anului precedent la sediul din Târgu-Jiu al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj. La baza dosarului s-a aflat cererea de acord prealabil pentru finanţarea prin rambursare.

Reprezentanţii APIA Gorj spun că ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare şi reprezintă diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă. Potrivit HG 408/2010, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanice în agricultură se stabileşte o acciză redusă de 21 euro/1000 litri. Acest ajutor financiar de stat se acordă producătorilor agricoli din judeţul nostru care sunt înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul Agricol, Registrul plantaţiilor viticole, sau alte evidenţe funciare, sunt înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor cu efectivele de animale, precum şi la Registrul Comerţului.

Cererile de plată, trimestrial

Potrivit Corinei Dorobanţu, director al APIA Gorj, la sediul instituţiei s-au înregistrat un număr de 54 de dosare care conţineau cererea de acord pentru ajutorul la motorină în anul 2012. „Până la 30 decembrie am primit un număr de 54 de cereri de acord prealabil. Din acestea, 17 sunt pentru sectorul vegetal şi au o valoare de 4.145,26 lei, iar 40 de cereri sunt pentru sectorul zootehnic, având o valoare de 31.560,907 lei. Este de menţionat faptul că trei fermieri au solicitat sprijin financiar atât în sectorul zootehnic, cât şi în cel vegetal”, a declarat Corina Dorobanţu. După obţinerea acordului prealabil, emis de către APIA Gorj în limita plafonului prevăzut de HG 408/2010, beneficiarii, respectiv agricultorii gorjeni trebuie să depună la sediul instituţiei o cerere pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat sub formă de rambursare. Cererea se va depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea şi va fi însoţită de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul 126/2010. Anul trecut, se încheiaseră un număr de 61 de dosare cu fermierii din Gorj pentru obţinerea unei reduceri la motorină pentru anul 2010, în timp ce acum doi ani, numărul de dosare a fost mai mic şi anume de 16.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here