51 de bovine din 27 de exploatații din Bumbești-Pițic, afectate de Bluetongue! Animalele nu manifestă semne de boală

1184

Focarul de Boala limbii albastre anunțat în urmă cu aproape două săptămâni în comuna Bumbești-Pițic pare a fi unul stins, fără a ridica probleme deosebite pentru animalele afectate. În total, 51 de bovine au trecut deja prin boală.

Potrivit lui Sorin Ștefănescu, directorul executiv al Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj, nu se poate vorbi despre un focar activ de Bluetongue la bovinele din Bumbești-Pițic: ,,Noi monitorizăm aceste animale de mai multă vreme, iar acum, la teste, a reieșit faptul că bovinele au trecut prin boală fără să se manifeste fizic. Practic, vectorii sunt inactivi și animalele nu manifestă semne de boală. Inițial, s-a restricționat circulația animalelor, dar acum nu se mai iau alte măsuri. În total este vorba despre 51 de bovine din 27 de exploatații din localitatea Bumbești-Pițic”.
Este de amintit faptul că Organizația Internațională a Sănătății Animalelor (OIE) a fost notificată în data de 14 ianuarie, cu privire la apariția unui focar de bluetongue, serotipul 4, într-o gospodărie din localitatea Bumbești Pițic, Gorj. ,,Focarul a fost confirmat în cadrul supravegherii active efectuate asupra animalelor eșantionate în perioada 27 – 30 noiembrie 2020. Inițial, un număr mare de animale au ieșit pozitive în urma testelor serologice și PCR efectuate în decembrie 2020. Pentru a confirma aceste rezultate, s-a efectuat re-testarea animalelor. Rezultatele pozitive au fost confirmate în data de 6 ianuarie 2021. Unitatea din Bumbești Pițic este situată în zona de control de 20 km în jurul unui focar depistat anterior, din județul Vâlcea”, se precizează în raportarea OIE. În România, această infecție a mai evoluat și în perioada 2014-2015, fiind identificat același serotip viral, respectiv serotipul 4. De asemenea, în anul 2014, sute de ovine, caprine şi bovine din gospodăriile din judeţul Gorj au murit răpuse de boala limbii albastre. Boala limbii albastre este o afecțiune virală care afectează bovinele, ovinele și caprele, dar și alte rumegătoare. Ea se transmite prin înțepătura unor musculițe denumite culicoide. Până în prezent, au fost descoperite 24 de serotipuri ale virusului în diferite părți ale lumii. Virulența și rata de mortalitate ale serotipurilor variază de la caz la caz. Bluetongue se caracterizează prin: inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături și hemoragii, însă cele mai multe animale se vindecă de această boală. Incidența cea mai crescută a cazurilor se regăsește la ovine, în timp ce bovinele și caprele nu prezintă neapărat simptome, chiar dacă sunt purtătoare ale virusului de o anumită perioadă. Măsurile de prevenire și de combatere a acestei boli se aplică de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene. Eficiența combaterii depinde nu numai de măsurile ce se aplică în fermele de animale, dar în mare parte și de condițiile meteorologice, care pot favoriza sau inhiba dezvoltarea anumitor populații de vectori culicoizi. Pierderile economice pot fi deosebit de mari, depinzând de gradul de extindere a bolii, și au drept cauză cheltuielile aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise; costul activităților legate de diagnosticul bolii, ecarisarea teritoriului, dezinsecție, dezinfecție, vaccinare etc. Pentru ca pierderile economice să fie cât mai mici, este foarte important și obligatoriu ca toți deținătorii de animale să anunțe imediat autoritatea veterinară despre apariția oricărui semn de boală la animalele proprii (vaci, bivoli, oi, capre).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here