500 de fermieri gorjeni au solicitat adeverinţe pentru credite bancare

134

Peste 500 de fermieri gorjeni au trecut pragul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Gorj, pentru a solicita eliberarea de adeverinţe în scopul accesării creditelor bancare. Sectorul care beneficiază de accesarea de credite bancare este cel zootehnic, la speciile de bovine şi ovine/caprine.

APIA Gorj informează beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine, respectiv ovine/caprine, că eliberează adeverinţe pentru cei care intenţionează să acceseze credite pentru finanţarea activităţilor curente, de la băncile care au încheiat convenţii cu Agenţia. Opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului. Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia ovine/caprine este de 40,8 lei/cap animal, iar la specia bovine este de 500 lei/cap animal.

Convenţii cu băncile
Creditele oferă producătorilor agricoli posibilitatea utilizării de resurse financiare, necesare activităţilor curente, până la efectuarea, de către APIA, a plăţii primelor pe exploataţie şi pe cap de animal. Până la această dată, Agenţia a încheiat convenţii cu mai multe bănci printre care Raiffeisen Bank, CEC Bank SA, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, Banca Transilvania, Bancpost, Piraeus Bank, Garanti Bank, Banca Carpatica, Unicredit Ţiriac Bank. Băncile aprobă cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sector zootehnic pentru specia ovine/caprine, dar şi pentru aprobarea cuantumului plăţii naţionale directe complementare în sector zootehnic pentru specia bovine în anul 2012 şi OMADR nr.230/2012. De asemenea pentru aprobarea încheierii convenţiilor privind finanţarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la speciile bovine şi ovine/caprine, precum şi a cuantumului de plată înscris în adeverinţă.

Peste 500 de fermieri, interesaţi
“APIA a eliberat până în prezent 552 de adeverinţe dintre care pentru bovine 374 de adeverinţe, ovine 136 şi caprine 42 de adeverinţe”, a precizat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA va elibera o adeverinţă de înregistrare a fermierului prin care confirmă: că beneficiarul a depus cererea de plată pentru PNDC sectorul zootehnic la specia bovine şi/sau ovine/caprine, pentru anul 2012; că s-au efectuat controalele şi verificările administrative asupra cererii de solicitare a plăţii naţionale complementare sector zootehnic, până la data emiterii adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare. De asemenea, numărul de animale eligibile pentru prima pe exploataţie, respectiv prima pe cap de animal. Valoarea creditului este de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei. Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR IFN S.A. şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează 80% din valoarea creditelor acordate de Bancă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here