500 de colindători, la alaiul obiceiurilor de iarnă

286

Pentru prima dată din 1990, circa 500 de colindători din Gorj și Mehedinți și-au anunțat prezența joi, 20 decembrie 2018 la Alaiul obiceiurilor de iarnă, organizat, ca în fiecare an, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj, în parteneriat cu Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Școala Populară de Artă. Evenimentul începe, la ora 10.00, cu o paradă a formațiilor participante din fața Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj până în Piața Prefecturii.

Colindătorii susțin apoi, în centrul municipiului Târgu Jiu, un spectacol tradițional de colinde pe scena amplasată în Piața Prefecturii. La Alai participă anul acesta pentru prima dată: Ansamblul “Brâulețul” din orașul Turceni, Ansamblul “Românașul” din Târgu Logrești, Ansamblul folcloric din Dragotești, Ansamblul folcloric “Florile Jaleșului” din Arcani și Ansamblul din Ciuperceni. Fiecare ansamblu va prezenta un program de 5 minute.
Ansamblul „Roua“ din Cloșani-Padeș participă în fiecare an la Alaiul obiceiurilor de iarnă, Carmen Sarcină, coordonatorul acestuia, prezentând alături de copii un spectacol de colinde, dar și obiceiuri vechi ale localității, care se mai păstrează încă și astăzi.
Cei care vor fi prezenți la spectacolul care se va ține în Piața Prefecturii se vor delecta cu sunetele de zurgălăi, șuieratul bicelor ori ritmul tobelor, dar și de costumele tradiționale gorjenești.
Ansamblul folcloric „Cheile Oltețului” din Polovragi, al Căminului Cultural Polovragi și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj vine și anul acesta cu prezentarea mai multor obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă. Umblatul cu Capra, Ursul și Plugușorul sunt cele mai păstrate în zona de sub munte.
Umblatul cu capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Capra se face dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu hârtie roşie, peste care se pune o altă hârtie, neagră, mărunt tăiată şi încreţită, sau se lipeşte o piele subţire cu păr pe ea.
Umblatul cu Ursul este întâlnit de Anul Nou. Ursul este întruchipat de un flăcău purtând pe cap şi umeri blana unui animal, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roşii. În răpăitul tobelor sau pe melodia fluierului, şi ajutat de un ciomag, flăcăul mormăie și imită pașii legănați și sacadați ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile. Semnificația este purificarea și fertilizarea solului în noul an. Jocul ursului este un obicei des întâlnit nu numai în Gorj, dar şi în Bucovina. “Vă așteptăm așadar joi, 20 decembrie 2018 începând cu ora 10.00 în Piața Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu pentru a vedea cei 500 de colindători prezenți la Alaiul obiceiurilor de iarnă.”, transmite Daniela Gapșea, purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here