5 motive pentru care avem nevoie de adrenalină

1684

Adrenalina, cunoscută și sub numele de epinefrină în lumea medicală, este una dintre substanțele esențiale în viața noastră, chiar dacă nu vedem lucrurile în felul acesta.

Aceasta este secretată de către organism în situații tensionate sau care au rol de intensificare a emoțiilor. Poți simți adrenalina practicând un sport mai periculos precum saltul cu parașuta, sau jucând anumite jocuri care te țin în suspans, precum păcănele cazinou.

Ce este de fapt adrenalina?

De fapt, adrenalina este un hormon transportat de către sânge în corpul uman. Rolul acesteia este de a pune în funcțiune într-un mod rapid corpul uman în situațiile neprevăzute. Adrenalina îmbunătățește oxigenarea creierului și contribuie la distribuirea glucozei în organism.

Când este secretată în organism adrenalina?

Deși prima dată avem instinctul de a spune că adrenalina este secretată doar în situațiile foarte intense sau periculoase, acest lucru este fals. Organismul uman o secretă și în situații care implică emoții  intense, precum grija excesivă pentru un lucru sau situație, sau implicarea emoțională în efectuarea unui anumit lucru. De exemplu, poți secreta adrenalină dacă joci un anumit joc, în momentele de suspans presupuse de către acesta, cum sunt deschiderea unui anumit cufăr sau așteptarea unui jackpot.

De ce are nevoie corpul uman de adrenalină?

Adrenalina este una dintre substanțele de care corpul uman nu s-ar putea lipsi. Existența și rolul său sunt esențiale, corpul uman având nevoie de ea din mai multe motive.

  1. Contribuie la mecanismul de apărare al corpului

În momentul în care o persoană se află într-o situație total neprevăzută, periculoasă sau care stârnește emoții intense, corpul secretă adrenalină. Aceasta oxigenează mai bine creierul și instaurează starea de alertă în organism. În aceste momente, activitatea mentală și fizică cresc semnificativ. În felul acesta, corpul este avertizat de faptul că trebuie să fie atent și pregătit pentru ce ar putea urma. În timp, s-a descoperit faptul că oamenii pot stimula în mod artificial secretarea adrenalinei, prin expunerea intenționată la anumite situații.

  1. Are proprietăți antiinflamatoare asupra organismului

În momentul secretării sale, senzația de durere dispare și presupusele inflamații sunt estompate parțial.

  1. Contribuie la vindecarea rapidă a rănilor

În momentul în care corpul suferă anumite răni, adrenalina contribuie la încetarea mai rapidă a sângerării.

  1. Îmbunătățește performanța musculară

În caz de oboseală poate duce la o performanța mai bună din punct de vedere fizic, persoana în cauză putând alerga  mai mult sau ridica mai multe greutăți.

  1. Crește toleranța la durere

În momentele în care este secretată adrenalina, rezistența corpului uman la durere poate crește semnificativ.

Adrenalina în exces poate avea și efecte negative. Pentru combaterea acestora se recomandă punerea în aplicare a măsurilor de relaxare și a exercițiilor de respirație, mai ales în aer liber.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.