5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

395
Apele Române Jiu: Marcată în fiecare an pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului este încă un prilej de a face apel la conștientizare privind importanța respectării mediului înconjurator, dar și de a desfășura activități menite să sensibilizeze cetățenii.
Stabilită prin Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (#UNEP), Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită anual încă din 1973. Tematica diferă abordându-se diverse aspecte ce țin de problematicile actuale referitoare la mediul înconjurător. Astfel, în anul 2021, aceasta viza „Restaurarea Ecosistemelor”, în 2022 tema a fost „A trăi sustenabil, în armonie cu natura”,sub sloganul „Doar un Pământ”, iar 2023 a stat sub semnul luptei împotriva poluării cu plastic – #beatplastic polution.
Ziua Mondială a Mediului 2024 este găzduită de Regatul Arabiei Saudite și are ca temă „Generația restauratoare”, cu sloganul “Pământul nostru. Viitorul nostru. Noi suntem generația restauratoare” concentrându-se pe restaurarea terenurilor, #deșertificare și rezistența la #secetă.
”Sărbătorim astăzi dragostea și respectul nostru pentru Pământ. Vă doresc ca această Zi Mondială a Mediului să fie un #memento care să sublinieze ideea că fiecare alegere pe care o facem trebuie să aibă în vedere protecția și îmbogățirea mediului înconjurător. Să acționăm cu grijă și #responsabilitate!
Astăzi, mai mult decât oricând, trebuie să conștientizăm că nu e prea târziu să schimbăm modul în care consumăm şi ne comportăm față de natură, să încercăm să reducem la maximum impactul pe care activitățile și gesturile noastre îl au asupra mediului înconjurător. Companiile trebuie să adopte modele de business «verzi», iar fermierii şi producătorii mijloace de producţie mai sustenabile.
Pământul susține viața pe #Pământ. Spațiile naturale precum pădurile, terenurile agricole, savanele, turbării și munții, ne oferă hrana, apa și materiile prime de care avem nevoie pentru a supraviețui. Ce facem însă cu cele peste 2 miliarde de hectare care sunt degradate, afectând peste 3 miliarde de oameni? Ce facem cu ecosistemele vitale și nenumăratele specii care sunt amenințate? În fața secetelor tot mai severe și prelungite, a furtunilor de nisip, a temperaturilor în creștere, este esențial să găsim modalități de a împiedica pământul să devină #deșert, sursele de apă dulce să se evapore și solul fertil să se transforme în praf.
Avem obligaţia de a investi în protejarea şi refacerea ecosistemelor, iar şcoala, poate nu e întâmplător că sărbătorim azi și Ziua învățătorului, școala are rolul de a educa, de a pregăti viitori adulţi activi, responsabili cu mediul înconjurător şi implicaţi în acţiuni pentru binele Planetei. Educația pentru mediu este o provocare care presupune #solidaritate, empatie și responsabilitate. Este un țel pe care merită să ni-l asumăm și să-l urmărim prin tot ceea ce facem, în casele, birourile, în școlile și comunitățile noastre.
Vă felicit pe toți cei care sărbătoriți Ziua Mondială a Mediului prin acțiuni în teren, dar mai ales pe cei pentru care Ziua Mediului este în fiecare zi!” – este mesajul ministrului Mircea Fechet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here