48 de ore până la dezastru – Centrala de la Cernobîl a rămas fără electricitate

6746

Măsurătorile făcute la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean, anunță Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) ,după ce sursa de răcire de la Cernobîl au fost deconectate de la rețea.„Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean. Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11. Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație”, transmite CNCAN. (Stiri pe surse.ro).

Stirea inițială:

BBC citează un mesaj postat pe Telegram de Energoatom, compania ucraineană care administrează centrala unde a avut loc, în 1986, cel mai mare accident nuclear din istorie.

Potrivit sursei citate, întreruperea alimentării cu electricitate amplifică riscul de scurgeri radioactive, deoarece combustibilul nuclear nu mai poate fi răcit.

Energoatom precizează că întreruperea liniei de înaltă tensiune care alimentează centrala de la Cernobîl vine în urma avariilor provocate în timpul asaltului trupelor ruse, care au capturat obiectivul acum aproape două săptămâni.

Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a declarat BBC că autoritățile de la Kiev nu au acces la informațiile de monitorizare și, prin urmare, nu pot comunica dacă au fost sau nu eliberate substanțe radioactive.

„Trebuie reparată (alimentarea cu energie electrică) cât mai repede posibil”,  spus Galușcenko. El a arătat că facilitatea nucleară dispune de un sistem de siguranță în cazul întreruperii electricității.

Ministru ucrainean: „48 de ore până la dezastru”

Acest sistem permite centralei să funcționeze câteva zile, furnizându-i electricitate de la generatoare alimentate cu motorină.

La rândul său, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că „scurgerile radioactive” sunt iminente dacă nu se restabilește alimentarea cu electricitate.

„Generatoarele diesel de rezervă pot alimenta centrala de la Cernobîl timp de 48 de ore. După aceea, sisteme de răcire a combustibilului nuclear uzat și depozitat acolo se vor opri, făcând iminente scurgerile radioactive. Războiul barbar al lui Putin pune întreaga Europă în pericol, Putin trebuie oprit imediat”, susține Kuleba.

El a făcut apel la comunitatea internațională să ceară urgent Rusiei o încetare a focului și să permită repararea alimentării cu electricitate.

BBC notează că electricitatea este necesară pentru a asigura circulația apei în bazinul care asigură răcirea a 20.000 de bare de combustibil, depozitate în apropierea reactoarelor unu și trei.

Dacă alimentarea cu electricitate nu este restabilită, nu există risc de explozie, însă apa va începe să se vaporizeze treptat iar vaporii ar fi radioactivi, ca urmare a expunerii la materialul nuclear.

Sursa, Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here