48 de gorjeni, diagnosticați cu Sindrom Down

589

21 martie este Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down, prilej pentru a conștientiza problemele cu care se confruntă cei care suferă de această afecţiune. Boala genetică cromozomială afectează un copil din aproape o mie la nivel mondial. La nivelul județului Gorj, 48 de persoane suferă de maladia Down.

Organizația Națiunilor Unite militează pentru îngrijirea medicală corespunzătoare a pacienţilor cu sindrom Down şi integrarea lor socială.
Sindromul Down este o boală genetică cromozomială, ce afectează un copil din aproape o mie la nivel mondial. Cel care a descris sindromul pentru prima oară, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul și geneticianul francez Jerome Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezența unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, față de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conține unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut și sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta și este greu de apreciat în momentul nașterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice și caracteristici distincte și, deși sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectați, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viață normală și activă.

48 de cazuri, în Gorj
Potrivit specialiştilor, toate persoanele cu Sindrom Down prezintă un anumit grad de dificultate de învăţare (retard mental). Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta şi este imposibil de apreciat în momentul naşterii cât de grav va fi. Chiar dacă toate persoanele cu sindrom Down au un anumit grad de dizabilităţi de învăţare, multe dintre aceste persoane duc o viaţă semi-independentă şi împlinită. Zeci de gorjeni suferă de această maladie. “În 2015 au fost confirmate încă 18 cazuri de persoane cu maladia Down; în acelaşi timp, 13 bolnavi au ieşit din evidenţele medicilor, astfel că la sfârşitul anului, în Gorj au rămas 45 de bolnavi cu sindrom Down. Pe parcursul anului 2016, au intrat în evidențele medicilor încă 17 cazuri, alte 14 ieșind din evidențe. Astfel, la sfârșitul anului 2016 au rămas în evidențele medicilor din județul nostru 48 de cazuri de sindrom Down”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
În prezent, persoanele cu sindrom Down beneficiază de o bună îngrijire medicală şi trăiesc în condiţii de viaţă mai bune ca în trecut. Astăzi, perspectiva de viaţă a persoanelor cu sindrom Down nu diferă semnificativ de a celor fără sindromul Down. Durata estimată de viaţă a unei persoane cu sindrom Down este acum cuprinsă între 65-70 de ani, unii depăşind această vârstă.
Persoanele cu sindromul Down, în condiții de egalitate cu ceilalți membri ai comunității, trebuie să fie în măsură să se bucure ca și aceștia, de drepturi depline și egale, atât copiii, cât și adulții.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.