4,7 milioane de lei! GAL Sudul Gorjului derulează un proiect pentru tinerii șomeri

2568

Asociația Grup de Acțiune Locală Sudul Gorjului, în parteneriat cu Asociația Federația Patronatelor din Regiunea Oltenia și Federația Patronatelor Întreprinderile de la Mici la Mare derulează, în perioada 28.06.2022-27.12.2022, proiectul Integrarea durabilă pe piata muncii și creșterea nivelului de competente al tinerilor NEETs. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 1: Inițiativa “Locuri de muncă pentru tineri”. Proiectul are un buget total de 4,715,736.78 lei, dintre care 4.338.477,86 lei valoare eligibilă nerambursabilă din FSE și 377.258,92 lei valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul național și 0 lei reprezintă cofinanțare proprie a beneficiarului.

Prin proiect se vizează combaterea fenomenului NEET în România, având ca obiectiv general creșterea ocupării, precum si îmbunătățirea nivelului de competente al tinerilor NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

De altfel, proiectul urmărește dezvoltarea competentelor profesionale si/sau recunoașterea competentelor profesionale existente ale membrilor GT prin derularea programelor de FPC Montator rigips pentru 68 persoane, lucrător în alimentație pentru 68 persoane, precum si prin derularea programului de evaluare a competentelor dobândite in mod informal pentru 180 persoane pe o perioada de 16 luni. Proiectul mai are că scop sustinerea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu în randul membrilor GT prin derularea programului de FPC Competente Antreprenoriale pentru 64 persoane pe o perioada de 4 luni, respectiv prin sprijinirea înființării și demarării afacerii, monitorizarea implementării si sustenabilitătii planurilor de afaceri si decontarea de granturi de maxim 25.000 euro pentru 16 persoane din GT pe o perioada de 14 luni.

În proiect se mai urmărește integrarea pe piața muncii a 380 de persoane prin participarea la programul de mediere pe piata muncii pe o durata de 17 luni si prin furnizarea de servicii de sprijin pentru ocuparea pe cont propriu pentru 364 persoane pe o durata de 12 luni.

Din randul persoanelor care pot face parte din Grupul Țintă, se vor identifica următoarele: cel putin 390 tineri NEETs someri si care nu urmează nicio forma de educație sau formare, cu vârsta între 16-29 ani, cu domiciliul sau reședința în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, din care vor fi selectate 380 persoane, din care minim:115 tineri NEETs cu nivelurile de ocupabilitate C si D, respectiv ”greu ocupabil” si ”foarte greu ocupabil”; 39 tineri NEETs de etnie roma: 77 tineri NEETs cu domiciliul sau resedinta în mediul rural; 89 tineri NEETs someri de lunga durata. În cadrul proiectului vor fi acordate măsuri de sprijin financiar în valoare de 1.800 lei/absolvent, proiectul oferind tinerilor NEETs motivația de a rămâne în activităţile proiectului, până la finalizarea programelor care li se adresează, urmând ca după absolvire să fie promovată o rețea de parteneriate sociale care să vizeze inserția pe piața muncii a tinerilor absolvenți ai acestor programe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here