47 de profesori au „îngheţat” catedra în concediu fără plată

104

titularizare inscrDe la începutul anului şcolar 2010-2011 şi până la ora actuală, 47 de cadre didactice din judeţul Gorj au solicitat concedii fără plată, fie pentru a-şi putea găsi un loc de muncă mai bine plătit în afara graniţelor ţării, sau, pentru a-şi continua studiile.

Tot mai multe cadre didactice din ţară şi din judeţ solicită conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean acordarea de concedii fără plată, motivele cel mai dese invocate fiind cele personale, spre emigrarea spre alte state şi speranţa unei vieţi mai bune. Mãsura este una legală şi le permite acestora să-şi păstreze locul de muncă din judeţ în timp ce câştigă un salariu în alte domenii, de cele mai multe ori fără nicio legăturã cu pregătirea profesională pe care o au.

Astfel, de la începutul anului şcolar 2010-2011 şi până în prezent, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a primit şi a aprobat un număr de 47 de cereri pentru acordarea de concediu fără plată. Aceste cifre cel mai probabil vor fi depăşite deoarece anul şcolar încă nu s-a încheiat. Un nou val de cereri de concediu fără plată este posibil să apară, dascălii find nemulţumiţi de reducerile salariale, tăierea sporurilor, nedecontarea navetei, neachitarea celor 100 euro pentru materiale didactice şi multe alte neajunsuri din sistemul educaţional din România.

22 de cereri pentru studii

Potrivit Mariei Cochină, purtător de cuvânt şi inspector şcolar al IŞJ Gorj, instituţia a primit şi a aprobat până la ora actuală un număr de 47 de cereri de concediu fără plată, în cazul a 25 dintre ele specificându-se motive personale, iar la restul de 22 s-a menţionat continuarea studiilor.

În perioada în care sunt în concediu, orele profesorilor sunt preluate de cadre didactice suplinitoare, cel mai adesea calificate. Solicitările de reîntoarcere la catedră pot fi şi în unele cazuri respinse deoarece poate nu îndeplinesc condiţiile legale şi anume, că s-a depăşit limita de un an de concediu, iar profesorul în cauză a mai beneficiat o dată de concediu fără plată în ultimii cinci ani de zile.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here