47 de ani, astăzi, de la marele cutremur din 1977

571

La 47 de ani de la marele cutremur din 1977, pericolul unui seism major există: „Ne putem aştepta la un cutremur major, cel puţin la fel ca cel din ’77. Ar putea fi inclusiv mai puternic. Acel cutremur aproape în mod sigur o să vină într-un interval de 100 de ani. Că e azi, mâine, peste 10 peste 50 de ani trebuie să înțelgem că nu putem prezice acest cutremur”, a declarat recent Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Urmările unui seism, de exemplu, în Capitală, ar putea fi însă devastatoare. În acest moment sunt aproximativ 350 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic. Vorbim doar despre locuinţele care au fost expertizate. În realitate, este posibil să fie mult mai multe. Acestea ar putea fi reabilitate, dar nici la acest capitol nu stăm bine.

„41 de clădiri sunt incluse în programele de reabilitare. Acest program înseamnă parte de proiectare şi parte de execuţie, toate cele 41 sunt în faza de proiectare. Aceste proiecte durează undeva la 2 ani de zile, partea de proiectare”, a declarat Sebastian Petrescu, expert în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, pentru Antena 3 CNN.

În Gorj, acum un an, au fost înregistrate două cutremure de peste 5, urmând câteva luni de mici cutremure în zona noastră.  Astfel, aproximativ 2150 de cutremure au fost înregistrate din februarie și până în aprilie 2023: ”36 dintre acestea având o magnitudine mai mare sau egală cu 3. Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 și 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 și 5.7 ML au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii moderate”, a transmis, atunci, INFP.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut 7,4 grade pe scara Richter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here