46 de angajatori, interesaţi de contractele de ucenicie

185

AJOFM-sediu1Angajatorii gorjeni pot primi beneficii de la stat şi în acest an dacă încadrează în câmpul muncii anumite categorii de persoane, iar o astfel de oportunitate ar fi şi pentru cei care încheie contracte cu tinerii ucenici, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani.

La începutul lunii decembrie 2011, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005, privind ucenicia la locul de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 234/2006. Pentru angajatorii din judeţul nostru, principalul avantaj îl constituie faptul că fiecare primeşte o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002, în cuantum de 500 lei. În acest fel, pe toată durata contractului, patronul primeşte sume de 300 lei pe lună. De asemenea, angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică, iar la finalul colaborării, este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde acesta din urmă primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator. Tot el este cel care trebuie să organizeze evaluarea într-un centru autorizat cu cel puţin 45 de zile înainte de data încetării contractului. Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.

200 de angajatori contactaţi

La ora actuală, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj are în derulare o campanie de promovare pentru a atrage angajatori în vederea încheierii de contracte de ucenicie. „Până acum, am luat legătura cu circa 200 de angajatori din judeţul Gorj pentru a-i informa despre posibilitatea încheierii acestui tip de contracte, iar 46 dintre cei contactaţi sunt interesaţi să încheie un contract de ucenicie. Este de menţionat că ucenici pot deveni tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, dar se pot înscrie şi cei cu vârsta de 15 ani, însă cu acordul părinţilor”, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj. Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obţine un loc de muncă, cu o durata între un an şi trei ani de zile. Totodată, perioada de probă la care poate fi supus ucenicul, nu poate depăşi 30 de zile.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here