450 de teste glicemice gratuite, epuizate în două ore

312

Filiala Judeţeană de Cruce Roşie, alături de Direcţia de Sănătate Publică Gorj şi organizaţia de tineret a PSD Târgu-Jiu au organizat, vineri dimineaţă, o campanie în centrul municipiului. La dispoziţia oamenilor, au fost oferite teste gratuite de glicemie şi măsurarea tensiunii arteriale.

Anual, la data de 14 noiembrie, este marcată Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Diabetului. Cu această ocazie, Filiala Crucea Roşie Gorj, alături de asistente din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică şi tinerii social-democraţi din Târgu-Jiu, au organizat o campanie gratuită de testare a glicemiei şi de monitorizare a tensiunii arteriale. “Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului, Crucea Roşie Română, filiala Gorj, împreună cu DSP Gorj, asistentele comunitare din subordinea DSP şi tinerii social-democraţi din municipiul Târgu-Jiu, am achiziţionat 450 de teste. Filiala de Cruce Roşie a achiziţionat 200 de teste, iar TSD Târgu-Jiu alte 250. Prin această acţiune, am venit în sprijinul comunităţii, am verificat nivelul glicemiei, deoarece pe nemâncate se măsoară valoarea reală”, a declarat Grigore Richter, directorul Filialei judeţene de Cruce Roşie.
actiune crucea rosie1În numai două ore, toate testele de glicemie au fost epuizate, oamenii profitând de serviciile oferite în mod gratuit de către asistentele medicale.
“Mi-am măsurat atât glicemia, cât şi tensiunea. Astfel de teste sunt foarte bine venite, pentru că mulţi oameni nu au bani să le facă. Ştiu că se pot face gratuit la medicii de familie, dar acest lucru e valabil pentru cei care sunt asiguraţi. Am hipertensiune, urmez deja un tratament”, a declarat un târgujian care a profitat de testele oferite în cadrul campaniei derulate cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Diabetului.
“Mi-a ieşit 95 glicemia. Bolnavă grav nu sunt, dar mă mai supără câte ceva. Sunt foarte bune aceste acţiuni mai ales că noi, ca şi pensionari, nu prea mergem să le facem deoarece implică anumite costuri, dar acestea au fost gratuite”, a spus o altă femeie.

1,5 milioane de diabetici
O campanie asemănătoare a fost organizată şi ieri dimineaţă, în incinta Shopping City Mall din Târgu-Jiu. Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, cel mai mare eveniment de profil, se ţine în fiecare an, din 1991, pe 14 noiembrie, în peste 160 de ţări, printre care şi România. Această zi este marcată simbolistic de cercul albastru – cercul ca simbol al uniunii, iar albastrul – culoarea speranței și al cerului sub care toți luptăm împotriva diabetului.
În prezent, la nivelul judeţului Gorj, în evidenţele medicilor figurează nu mai puţin de 12.632 de diabetici. Dintre aceştia, 2.633 sunt dependenţi de insulină. În România, 1.500.000 de persoane suferă de diabet.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here