45 de cazuri de gripă, în Gorj. Prefectul Rujan cere măsuri în școli

797

Este epidemie de gripă în România, iar Prefectura Gorj cere implicare la nivelul Inspectoratului Școlar Județean și Direcției de Sănătate Publică Gorj. Luni, în județ erau înregistrate 45 de cazuri de gripă. Pentru a limita îmbolnăvirile în rândul colectivității școlare, prefectul Cristinel Rujan vrea o bună colaborare între directorii de școli, cadrele didactice și părinți.

Și Ministerul Educației a transmis o notă inspectoratelor școlare cu măsurile obligatorii pe care unitățile de învățământ trebuie să le aplice pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Prefectura Gorj vrea să aibă o evidență zilnică a cazurilor de îmbolnăviri din școli.
„Am solicitat Inspectoratului Școlar Județean să realizeze în fiecare zi evidența tuturor elevilor care lipsesc de la cursuri și să impună, prin emiterea unui act administrativ, ca o persoană sau mai multe persoane din Inspectorat să facă sinteza zilnică a acestor cazuri”, a declarat prefectul Cristinel Rujan. Acesta are o recomandare către toți directorii de școli din județ.
„Directorii unităților de învățământ, prin diriginți, să țină legătura cu părinții și să contabilizeze în fiecare zi care sunt cauzele lipsei de la școală a elevilor, pentru a vedea dacă sunt simple răceli sau dacă este vorba cumva de gripă. Părinții, în mod evident, merg cu copiii la medicii de familie, la Pediatrie, și atunci știu foarte bine care este situația copiilor. Trebuie să se implice și unitățile de învățământ, să avem o evidență clară, pentru a ști, atunci când se impune, să luăm măsuri, eventual de suspendare a unor cursuri. În acest moment, însă, nu este o situație de acest gen”, a mai precizat Rujan.

„Nu sunt situații grave”
Ultima raportare arată că la nivelul județului Gorj s-au înregistrat 45 de cazuri de gripă. „Din cele 45 de cazuri, 22 de persoane sunt internate. Din câte știu eu, nu sunt în acest moment situații grave, însă trebuie luate în continuare măsuri de prevenție. Am solicitat atât Direcției de Sănătate, cât și Inspectoratului Școlar Județean Gorj să ia măsurile care se impun în această perioadă pentru gestionarea corectă și rapidă a tuturor cazurilor de gripă”, a conchis Rujan, menționând că s-a stabilit inclusiv un grup de lucru care să inițieze un plan de acțiune integrat pentru prevenirea și intervenția în cazul îmbolnăvirii cu temutul coronavirus: „Există posibilitatea reală ca, la un moment dat, să vină persoane purtătoare ale acestui virus. Tocmai de aceea am dispus măsuri entităților publice care au competențe în această zonă să intervină rapid, să folosească combinezoane și măști, conform procedurilor standard care au fost emise de Ministerul Sănătății”.

Când se închid școlile
Ministerul Educației a stabilit în ce condiții vor fi închise școlile, pentru a preveni răspândirea virusului gripal. Astfel, cursurile unei clase se suspendă, pe o anumită perioadă de timp, în cazul apariției a minimum trei cazuri de gripă confirmate în clasa respectivă.
Școlile se închid în totalitate atunci când, timp de trei zile consecutiv, absentează de la cursuri peste 20% dintre elevi din cauza gripei confirmate.
În fiecare zi, personalul medical din unitățile de învățământ trebuie să trieze elevii, la începutul fiecărui schimb.
Fiecare școală sau grădiniță care trimite elevii acasă trebuie să raporteze focarul de gripă Direcției de Sănătate Publică Gorj.
De asemenea, pentru toți copiii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se va asigura obligatoriu apă și săpun în unitățile de învățământ, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală și colectivă.
Elevii se vor putea întoarce la școală doar dacă au de la medicul de familie o adeverință medicală în acest sens.
Gripa a ucis în actualul sezon 26 de oameni, fiind raportate în țară peste 7.000 de cazuri de gripă clinică.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here