44 de gorjeni beneficiază de tratament post-transplant

178

cas gorj nou (1)Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în primul semestru al acestui an beneficiază de tratamente post-transplant 44 de persoane. Bugetul alocat acestor tratamente se ridică la peste zece miliarde lei vechi.

Viaţa multor persoane poate fi salvată uneori doar printr-un transplant de organe. Problema transplanturilor este una destul de sensibilă la nivelul ţării noastre, momentul de faţă, la nivelul judeţelor neexistând o evidenţă clară a acestora şi nici a bolnavilor care se află pe liste de aşteptare în vederea unei astfel de intervenţii.

Zeci de gorjeni au suferit un transplant

La ora actuală, nu există o centralizare a datelor privind numărul gorjenilor aflaţi pe listele de aşteptare în vederea efectuării unui transplant, aceste evidenţe aflându-se doar în centrele medicale care efectuează asemenea operaţii de o deosebită complexitate. Singurele date care ne pot face o idee asupra fenomenului sunt cele referitoare la pacienţii care au trecut prin asemenea operaţii. Astfel, la nivelul judeţului nostru, în această perioadă beneficiază de medicamentaţie post transplant 44 de persoane. Statul asigură plata tratamentelor pentru pacienţii care au suferit un transplant, anual Casa de Asigurări de Sănătate având alocat un buget pentru acest segment.

Peste zece miliarde, bugetul tratamentelor post-transplant

Pentru anul în curs, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a primit peste 11 miliarde credite bugetare pentru tratamentele post-transplant. „În primul semestru al acestui an avem în evidenţe 44 de bolnavi care se tratează post-transplant. Bugetul pentru întreg anul este de 1.126.000 lei”, confirmă Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj. În 2011, la nivelul judeţului Gorj au beneficiat de tratamente post-transplant 48 de bolnavi, iar bugetul alocat acestora a fost de 1.167.000 lei. Costul mediu pentru fiecare bolnav pe an a fost de 23.235 lei. În acest an, pentru cei 44 de gorjeni care beneficiază de medicamentaţie post-transplant este alocată suma de 1.092.000 lei pentru eliberare de medicamente. CJAS Gorj mai aşteaptă o rectificare bugetară care se speră că va veni spre sfârşitul anului.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here