41 de minori din Gorj au săvârșit fapte penale

322

Pe parcursul anului trecut, 41 de minori au intrat în atenția specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, după ce au săvârșit fapte penale. S-a constatat că aceștia se făceau vinovați de furt calificat, lovire, posesie arme albe, conducere fără permis, posesie substanţe pirotehnice, violenţă fizică/verbală, tulburări de comportament şi vagabondaj. Potrivit reprezentanților DGASPC Gorj, pentru acești minori a fost instituită măsură de protecţie de supraveghere specializată.

La nivelul judeţului nostru nu există servicii de tip rezidenţial specializate pentru copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal, astfel încât minorii care încalcă legea rămân de cele mai multe ori în sânul familiei, unde sunt supravegheaţi. Pe parcursul anului 2015 au fost semnalate 23 de astfel de cazuri, iar în 2016, numărul minorilor infractori a ajuns de la 41. “Am avut 23 de cazuri în 2015 și 41 cazuri în 2016. Faptele săvârșite de aceștia sunt: furt calificat, lovire, posesie de arme albe, conducere fără permis, posesie de substențe pirotehnice, violență fizică sau verbală, tulburări de comportament și vagabondaj”, a confirmat Mircea Andrei, directorul general adjunct al DGASPC Gorj.
Măsurile care se pot lua pentru aceştia sunt supravegherea specializată, care se realizează în cadrul familiei.
Conform articolului 67 din Legea 272/2004, măsura de supraveghere specializată se dispune în condiţiile prezentei legi faţă de copilul care a săvârşit o faptă penală şi care nu răspunde penal. În cazul în care există acordul părinţilor sau al reprezentantului legal, măsura supravegherii specializate se dispune de către Comisia pentru protecţia copilului, iar în lipsa acestui acord, de către instanţa judecătorească. Chiar dacă rămân în continuare în grija părinţilor, copiii sunt atent monitorizaţi, iar părinţii trebuie să se asigure că se respectă anumite cerinţe impuse de autorităţi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here