41 de boli profesionale, în evidenţele ITM Gorj

363

Bolile profesionale fac anual zeci de victime la nivelul judeţului Gorj. Potrivit ultimei informări pe această temă furnizată de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, numai anual trecut, în evidenţele instituţiei au fost înregistrate 41 de astfel de cazuri. “În cursul anului 2016, la nivelul judeţului Gorj, s-au înregistrat 41 de boli profesionale, din care 24 au fost declarate, două au fost infirmate, iar 15 au fost declarate boli legate de profesie”, a declarat George Romanescu, inspectorul-şef al ITM Gorj.
Bolile profesionale sunt cercetate şi înregistrate de către Direcţia de Sănătate Publică, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă doar participând la cercetarea cazurilor de boală profesională. Este de precizat faptul că o boală profesională apare după o expunere lungă în timp la noxele profesionale, de ani de zile.
Ca o măsură suplimentară de preîntâmpinare a bolilor profesionale, Inspecţia Muncii derulează în această lună, la nivelul întregii ţări, o acţiune complexă de combatere a cancerului profesional. Acţiunea este una de control la agenţii economici din judeţ care utilizează substanţe chimice care generează cancerul profesional. Iniţiativa are la bază legislaţia de securitate şi sănătate în muncă privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate pentru protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă. Expunerea lucrătorilor la îmbolnăvirile profesionale trebuie să fie redusă cât mai mult posibil printr-o serie de măsuri precum: limitarea cantităţilor de agenţi cancerigeni manipulate la locul de muncă, limitarea numărului de lucrători expuşi sau susceptibil a fi expuşi, aplicarea de măsuri igienico-sanitare, delimitarea şi semnalizarea corespunzătoare a zonelor de risc, montarea de dispozitive pentru situaţii de urgenţă, depozitarea, manipularea şi transportul agenţilor cancerigeni şi a deşeurilor în recipiente etanşe şi etichetate clar.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here