4000 de lei amendă pentru ciocolată şi şniţele expirate

399

Inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Gorj au desfăşurat acţiuni de control în perioada 25-29 iunie, 2012 pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind comercializarea, etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare. Acţiunile de control au fost efectuate în localităţile Târgu-Jiu, Crasna, Padeş, fiind verificaţi 10 operatori economici de pe raza judeţului Gorj.

În urma verificărilor efectuate, inspectorii CJPC Gorj au depistat la un operator economic din Târgu-Jiu “produsul «napolitane cu cremă de ciocolată fără zahăr» în cantitate de 0,400 kg (20 buc), precum şi produsul «şniţele vegetale» în cantitate de 5 kg cu data durabilităţii minimale depăşită, fapt pentru care operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 4000 lei şi s-a dispus măsura opririi definitive de la comercializare a produselor constatate cu deficiente în cantitate totală de 5,4 kg / 140 lei”, a precizat, purtătorul de cuvânt al CJPC Gorj, Anca Michi.

Regulile inspectorilor
Pentru a fi în regulă agenţii economici trebuie să respecte o serie de reguli, urmărite de către inspectorii CJPC. Acestea constă în existenţa documentelor de provenienţă; starea ambalajelor (integritate, etanşeitate); încadrarea în cantitatea netă declarată; încadrarea în data durabilităţii minimale declarată de producător. Patru operatorii economici comercializau produse: (fulgi de secară, soia, preparate din soia, ceaiuri diverse sortimente), etichetate incomplet, în sensul că pe etichetele produselor nu se regăseau informaţii cu privire la adresa sediului producătorului sau ambalatorului sau informaţiile privind modul de preparare a acestora, fapt pentru care operatorii economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 6.000 lei.

Neafişarea preţurilor costă
Agenţii economici care au fost prinşi neafişând preţurile la produsele comercializate sau acestea se regăseau însă într-o formă care nu era vizibilă sau lizibilă pentru consumatori au fost sancţionaţi cu amenzi. Şase operatori economici au fost depistaţi cu neconformităţi ei fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 3.500 lei.

Valoarea totală a amenzilor
În cadrul acţiunilor de control efectuate au fost verificate 43 kg produse în valoare de 1.161 lei, urmare a acţiunilor de control rezultând că toţi operatorii economici încălcau prevederile legale privind protecţia consumatorilor, fapt pentru care comisarii CJPC Gorj au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 10.500 lei.
ANDRADA BĂRĂITARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here