400 de saci cu deșeuri, adunați de angajații SGA Gorj de pe trei râuri din județ

1050

Cu prilejul Zilei Mondiale a Apei (22 martie), Administrația Bazinală de Apă Jiu a organizat vineri, 19 martie 2021, prin cele patru subunități (Dolj, Gorj, Mehedinți și Petroșani), un număr de 12 acțiuni de ecologizare ale principalelor cursuri de apă din administrare.

La nivelul județului Dolj, colegii Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj au reușit să colecteze peste 150 de metri cubi de deșeuri menajere și circa 500 de saci de pet-uri din cele cinci zone igienizate: râul Jiu, zona Bucovăț, pârâul Valea Albă, zona Bucovăț, râul Amaradia – la Troaca, pârâul Rasnic, la Breasta, pârâul Merețel, zona Predești. Cei peste 40 participanți au desfășurat acțiunea cu ajutorul unui buldoexcavator, o autobasculantă, cinci autoutilitare. Deșeurile menajere au fost duse la Depozitul de Gunoi de la Mofleni, iar pet-urile la o firmă de reciclare. În ceea ce privește județul nostru, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj a igienizat râurile Tismana, Șușita, Cioiana, angajații strângând peste 400 de saci de gunoi. La nivelul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți a fost ecologizat malul fluviului Dunărea, în zona localității Șimian, de unde au fost colectate 500 kg de deșeuri. Angajații Sistemului Hidrotehnic Independent Petroșani au desfășurat acțiunea de igienizare pe malul pârâului Valea de Pești și în zona Barajului cu același nume, de unde au adunat 9 metri cubi de deșeuri. Prin aceste acțiuni de igienizare organizate în același timp, angajații Apele Române Jiu au dorit să atragă un semnal de alarmă privind poluarea mediului: ,,Populația să conștientizeze că a sosit timpul să înțelegem că orice gunoi aruncat la întâmplare necesită efort și timp pentru a fi colectat de alte mâini, că orice gunoi aruncat în natură înseamnă poluare, iar poluarea înseamnă efecte negative asupra vieții și a sănătății.
Responsabilitate, grijă, decizie, provocare, reacție, parteneriat, atitudine, ECHIPĂ – asta am realizat astăzi”.De asemenea, în aceste zile, la nivel național, vor fi organizate acțiuni educative online din cele mai diverse: lecții sau workshopuri on-line, ateliere online de creație și de pictură, cluburi de lectură, Zilele Porților la principalele lucrări din administrare, expoziții virtuale de desene și creații ale copiilor, dezbateri interactive și experimente cu apă online. Aceste activități vor fi integrate în cadrul campaniei dezvoltate la nivel online de către organizatorul Zilei Mondiale a Apei sub numele de ,,Water2me” în care copiii sunt încurajați să vorbească despre apă și să transmită un mesaj profund având ca punct de pornire sloganul Zilei Mondiale a Apei, ,,Prețuiește apa”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here