400 de carduri europene de sănătate eliberate gorjenilor

128

cjas interior (5)Cardurile europene de sănătate par să fie în continuare foarte bune pentru gorjeni, fie că aceştia se deplasează în ţările Uniunii Europene pentru vacanţe sau chiar pentru a-şi căuta un loc de muncă. Lună de lună, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj ajung zeci de solicitări pentru eliberarea de carduri de sănătate europene.

Cardul european reprezintă documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se eliberează asiguratului gorjean de către CJAS Gorj. Începând cu 1 ianuarie 2008 costul cardului european de asigurări de sănătate se suportă din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Potrivit lui Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj, de la începutul acestui an şi până în prezent, instituţia a primit nu mai puţin de 407 cereri din partea gorjenilor asiguraţi pentru eliberarea unui card de sănătate european. Perioada de valabilitate a cardului european este stabilită astfel încât să acopere perioada de timp necesară şederii temporare, dar nu poate depăşi şase luni de la data emiterii. Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală oferită asiguratului gorjean într-unul dintre statele europene în care s-a deplasat şi care a avut asupra sa cardul european de sănătate, vor fi rambursate de CJAS Gorj, ca unitate emitentă a cardului. Asistenţa medicală nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare. Cardul european nu acoperă şi situaţia în care asiguraţii gorjeni se deplasează într-un stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical.

Cardul, mai accesibil

Încă de anul trecut, asiguraţii gorjeni care vor să fie liniştiţi din punct de vedere medical atunci când călătoresc în străinătate îşi pot procura mai uşor cardul european de sănătate. “După completarea acestui formular ce poate fi găsit pe site-ul instituţiei, cererea se va semna de către solicitant şi se va depune în original la sediul nostru. Cererea va trebui însoţită de o copie după buletinul sau cartea de identitate (certificat de naştere pentru minorii sub 14 ani) şi de dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani. Termenul de şapte zile lucrătoare până la eliberarea cardului curge de la data înregistrării cererii. Cardul astfel obţinut este valabil pentru o perioadă de şase luni în orice ţară a Uniunii Europene”, a precizat preşedintele CJAS Gorj, Gheorghe Cocină.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here