40% dintre locuinţele din Târgu-Jiu, recenzate

466

recensamantulReprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu au declarat că speră ca ritmul acestei proceduri se va intensifica în perioada următoare, astfel încât recenzarea să fie terminată în timp util: „În acest moment avem recenzate aproape 40% din locuinţele din Târgu-Jiu.

Sper ca în zilele următoare să intensificăm această procedură şi să terminăm în timp util recenzarea. Am avut probleme până în ultimele zile cu sectorizarea, în sensul că străzi din municipiul Târgu-Jiu erau arondate altor localităţi, probleme ce nu au apărut la ediţiile precedente ale recensământului, când sectorizarea a fost făcută de către primărie, manual”, a spus Elena Ungureanu, secretar al Primăriei Târgu-Jiu. Aceasta a explicat şi care au fost exact atribuţiile Primăriei în procesul de recensământ: „În Târgu-Jiu, Primăria nu a făcut altceva decât să strângă cererile depuse de recenzori, să selecteze recenzorii şi să se ocupe de convocarea recenzorilor la instruirile care s-au făcut de către Direcţia Judeţeană de Statistică. De asemenea, potrivit legii, primarul trebuia să nominalizeze persoane care să constate încălcarea de către recenzori sau de către populaţie a unor norme privind recenzarea”, a explicat Elena Ungureanu.

Declararea CNP nu este obligatorie

Cu toate că această acţiune se desfăşoară o dată la 10 ani, gorjenii nu s-au dovedit a fi prea dornici să-şi dezvăluie datele persoanele unor străini, chiar dacă aceştia bat la uşile lor în calitate de recenzori, mai ales atunci când e vorba de codul numeric personal. „CNP-ul se cere probabil în scopul de a nu omite vreo persoană sau de a nu exista duble înregistrări. Aceste date sunt preluate exclusiv în scop statistic. Se doreşte să se afle numărul populaţiei şi numărul de locuinţe; se doreşte să se afle categoriile de populaţie. Nu văd de ce s-ar feri lumea să dea aceste date”, a spus secretarul Primăriei Târgu-Jiu, adăugând încă că până în acest moment nu a fost dată nici o amendă: „Noi i-am sfătuit pe recenzorii şefi să meargă pe ideea că datele obţinute trebuie să reflecte chiar decizia celui recenzat. Se vor da amenzi numai acolo unde se refuză în totalitate completarea formularului de recensământ”. Astfel, în cazul persoanelor recenzate, acestea pot fi sancţionate dacă se constată că au împiedicat efectuarea lucrărilor de recensământ, refuză să furnizeze recenzorilor informaţiile prevăzute în programul de înregistrare sau oferă informaţii eronate, situaţii în care cetăţenii riscă amenzi cuprinse între 1500 şi 4000 lei.

Amenzi de mii de lei pentru recenzori

Şi personalul de recensământ riscă amenzi de mii de lei, dar asta numai în cazul în care nu respectă caracterul confidenţial al datelor furnizate de populaţie sau dacă folosesc aceste date în alte scopuri decât cele statistice, caz în care riscă amenzi cuprinse între 2000 şi 5000 lei.

Până în acest moment, la nivelul judeţului Gorj, nu a fost aplicată nici o amendă, în primele trei zile ale recensământului fiind recenzate peste 100.000 de persoane. În ceea ce priveşte municipiul Târgu-Jiu, recenzorii au trecut pe la circa 40% dintre cele peste 30.000 de locuinţe.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here