Viitorul la timpul prezent: Olimpica Adelina Staicu: „Obiectivul meu este să ajung medic neurochirurg”

631

Adelina Nicoleta Staicu este una dintre elevele Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, o elevă cu performanţe deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare. Deşi este în clasa a XI-a la profilul matematică-informatică, intensiv, Adelina este pasionată de limba franceză şi visează să ajungă medic neurochirurg. În timp ce tot mai mulţi medici, dezamăgiţi fiind de sistemul actual, se gândesc că poate ar fi fost mai bine dacă şi-ar fi ales o altă meserie, Adelina Staicu vede această profesie ca pe un ideal şi face tot ce este posibil pentru a-l atinge.

Reporter: De-a lungul anilor, te-ai numărat printre elevii cu rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare. Ce ne poţi spune despre primele participări la competiţiile şcolare?
Adelina Staicu: În anul 2003 am început cursurile primare la Şcoala Generală „Ion Lotreanu” din comuna Alimpeşti. Încă din primii ani m-am remarcat la concursurile şcolare, în special cele de matematică – Concursul Cangurul Matematic, calificându-mă la faza judeţeană (clasele a III-a şi a IV-a), unde am obţinut premii în cărţi. Chiar dacă matematica era marea mea pasiune, în clasa a IV-a am obţinut Menţiune la Concursul de limba şi literatura română „Constantin Săvoiu”, faza judeţeană. Continuând în acelaşi ritm, în clasa a V-a, am obţinut Locul al III-lea în cadrul Olimpiadei de Limba şi Literatura Română, faza judeţeană. Doi ani mai târziu, în clasa a VII-a am obţinut Menţiune la Olimpiada de Biologie, etapa judeţeană. Biologia, mai precis Anatomia umană, m-a atras în mod deosebit. Astfel,  clasa a VII-a a reprezentat începutul unui nou obiectiv, şi poate cel mai curajos şi important  din viaţa mea: acela de a deveni medic neurochirurg. Încă din şcoala gimnazială, pot spune că am fost atrasă şi de studiul limbilor străine, în mod deosebit de limba franceză, reuşind chiar să obţin în clasa a VII-a, Locul al III-lea la Faza Naţională a Concursului Lingvistic „Cangurul”, iar în clasa a VIII-a  am obţinut Locul al II-lea, în cadrul aceluiaşi concurs. De asemenea, în acelaşi an am obţinut locul al III-lea la Concursul Naţional de Traduceri „Corneliu M. Popescu”, desfăşurat la Iaşi.
Rep.: Rezultatele şcolare obţinute de tine sunt dublate de multă seriozitate şi perseverenţă. Cum te-ai descrie în câteva rânduri?
A. S.: Întotdeauna am fost dominată de dorinţa de a fi mai bună. Desigur, am realizat că totul este relativ, că perfecţiunea nu  se poate atinge, însă nu am încetat niciodată să doresc tot ce-i mai bun pentru mine şi pentru viitorul meu. Sunt în general o persoană altruistă, sociabilă şi responsabilă. Mă caracterizează receptivitatea şi expresivitatea în relaţiile cu alte persoane. Sunt conştientă de greutatea cuvintelor „Nosce te ipsum” (Cunoaşte-te pe tine însuţi!). Sunt cuvinte gravate deasupra intrării în anticul templu al lui Apollo de la Delphi. Cu toţii ne supunem aşadar permanent unui examen dintre cele mai severe şi consider că foarte importante sunt competenţele pe care ca elevi trebuie să le deprindem din actul educaţional. Pentru aceasta este  nevoie de seriozitate şi responsabilizare. Sunt în general o persoană perseverentă, iar atunci când îmi doresc ceva cu adevărat este aproape imposibil să nu reuşesc. Clasele gimnaziale mi-au adus în fiecare an Premiul I, cu media generală 10, acelaşi premiu obţinându-l până în prezent şi la liceu, cu mediile 9,87 în clasa a IX-a şi 9,94 în clasa a X-a.
Rep.: Eşti elevă la unul dintre liceele prestigioase din Târgu-Jiu. Ce ne poţi spune despre rezultatele la olimpiadele şi concursurile şcolare la care ai participat?
A.S.: În clasa a IX-a am participat la Timişoara, la Faza Naţională a Olimpiadei de Limba Franceză, obţinând Menţiune, dar am descoperit şi pasiunea pentru fizică, participând la Concursul Naţional de Fizică „Phi”, acolo unde am obţinut o nouă Menţiune. Am participat în ultimii doi ani şi la olimpiadele altor discipline, (faza judeţeană) la matematică, chimie, biologie, fizică şi informatică, precum şi la Concursul Naţional de Chimie „George Ostrogovich”, desfăşurat la Timişoara.
Rep.: Cine te-a sprijinit în toţi aceşti ani şi cui îi datorezi rezultatele obţinute?
A. S.: În mod categoric mi-au fost alături profesorii, domnul diriginte –  profesor Cristi Şovăilă – şi părinţii, care m-au susţinut, încurajându-mă la fiecare pas şi indicându-mi adevăratele valori în viaţă. Părinţilor mei le port un respect deosebit pentru că ei sunt călăuzitorii mei, ei îmi dau putere în momentele de sensibilitate şi mă sfătuiesc. De la ei am învăţat că dacă îţi doreşti un lucru cu ardoare, îl vei obţine mai devreme sau  mai târziu şi am  învăţat că dacă vrei cu adevărat, poţi. „Tot ce alţii au făcut, tu poţi să faci mai bine!” – aceste cuvinte mi le rostesc des părinţii, iar ambiţia şi perseverenţa care mă caracterizează le-o datorez lor.
Rep.: Adelina, în încheierea acestui interviu te rugăm să ne spui care sunt planurile tale de viitor şi ce carieră doreşti să îmbrăţişezi.
A.S.: Aspiraţiile mele cresc cu fiecare zi ce trece. Aşa cum afirma şi Constantin Brâncuşi: „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe”, ambiţia şi hotărârea de care dispun sunt esenţiale în această călătorie a devenirii, a desăvârşirii mele ca om. Consider că, indiferent câte obiective ai îndeplinit, trebuie să priveşti către unul şi mai înalt.
Astfel, pentru viitorul apropiat îmi propun obţinerea unor noi premii la olimpiadele şcolare, iar în ceea ce priveşte obiectivele pe termen lung, îmi doresc o carieră solidă şi independentă. Sunt o fire realistă, iar seriozitatea este una dintre trăsăturile pentru care sunt apreciată de către cei din jur. Decizia de a urma cariera de medic nu a fost deloc grea. Să iubeşti oamenii, să pui în slujba omului tot ce ştii, tot ce gândeşti, tot ce trăieşti, să înveţi să fii atât de priceput încât oamenii să-şi lase viaţa în mâinile tale se numeşte vocaţie. Vocaţia de a fi medic. Ambiţie şi studiu, dublate de „chemare”. Asta îmi doresc pentru mine şi nimic nu mă poate opri din a obţine acest ideal.
Minodora Sucea

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here