Noul sindicat de la Mătăsari atrage 10.000 de membri

1033

Crearea noului sindicat, care va avea matca la Mătăsari, este un lucru concret şi sigur, comitetul de iniţiativă a noii organizaţii sindicate, aflate încă în “facere”, prezentându-se joi în faţa reprezentanţilor presei pentru a-şi anunţa intenţiile la Muzeul Judeţean. Ion Ruşeţ, fostul prim-vicepreşedinte al FNME, demisionar de aici, se află în acest comitet care atrage tot mai multe sindicate din cadrul CEO. Zece astfel de organizaţii, mai mari sau mai mici, au aderat la noul proiect, iar acesta va fi adus la cunoştinţa administraţiei Complexului Energetic Oltenia, în cursul zilei de astăzi, printr-o notificare.

“Aderarea la acest proiect trebuie să fie rezultatul consecinţelor unei dezbateri democratice în zonele respective şi în sindicatele respective. Simpla semnătură a unui lider pentru noi este neinteresantă atâta timp când nu există o dezbatere în organele colective de conducere. Spun asta, deoarece, înainte de a semna această iniţiativă sindicatele iniţiatoare, cinci la număr, au avut dezbateri atât cu salariaţii cât şi dezbateri în cadrul birourilor executive şi, mai ales, consiliilor de coordonare unde propunerile de fuziune s-au supus la vot. Cu plăcere, informez că Sindicatul Mine Energie Jilţ Turceni, cel mai mare sindicat din acest grup, consiliul de coordonare a votat în unanimitate pentru această fuziune”, a declarat, ieri, Ion Ruşeţ, membru în comitetul de iniţiativă al acestui nou sindicat. Acesta a explicat, de asemenea, că conducerea noului sindicat va fi stabilită de congresul de constituire, în perioada următoare fiind organizate conferinţe ale sindicatelor în care se va hotărî stabilirea conducerilor provizorii pe zonele în cauză şi se vor face propuneri pentru departamentele zonale ale acestui sindicat.
“De mâine (n.r. vineri) toţi care suntem aici vom lucra la sediul de la Jilţ până duminică noaptea, indiferent de oră, şi vom dezbate, alături de alţi colegi, principiile care vor sta la baza statutului, statutul în proiect, capitol cu capitol, pentru aducerea la cunoştinţa sindicaliştilor acest proiect al nostru ca document, apoi să discutăm cu delegaţii sindicali la congres. Numărul membrilor de sindicat care au aderat la această construcţie este în jur de 10.000”, a completat Ruşeţ spunând că noul sindicat are o responsabilitate imensă faţă de aceşti angajaţi.

Reprezentatibilitatea la CEO, suflată FNME
Dacă Ruşeţ va avea astfel peste jumătate din numărul angajaţilor de partea noului sindicat, reprezentatibilitatea sindicală avută acum de FNME la CEO va fi anulată. De altfel, se ştie că FNME nu mai are o mare parte dintre sindicalişti de partea sa, cotizaţiile obţinute de acest organism fiind foarte mici.
În cadrul întâlnirii sindicale de ieri au luat cuvântul liderii celor cinci sindicate care au format noua structură sindicală dar şi alţi lideri de sindicat care au aderat deja la noul proiect.

Finul lui Etăgan, departe de Condescu
Marcel Dobrogeanu, preşedintele Sindicatului ECFU Rovinari, finul lui Gheorghe Etăgan, a luat cuvântul arătând că este cu noul sindicat, deşi Marin Condescu l-a anunţat sub aripa sa, la fel întâmplându-se şi cu sindicatele miniere din Motru.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here