39 de ani de la trecerea în eternitate a Mariei Lătăreţu

110

maria lataretuAstăzi se împlinesc 39 de ani de la trecerea în nefiinţă a celebrei Maria Lătăreţu. Tragicul moment s-a petrecut pe scena Căminului Cultural din comuna Româneşti – Botoşani, chiar în timpul unui spectacol. Astfel, la 61 de ani, privighetoarea nepereche a cântecului popular românesc şi-a găsit sfârşitul pe scenă, cântând.

Anul acesta sărbătorim Centenarul Maria Lătăreţu – 100 de ani de la naşterea artistei. Totodată, astăzi se împlinesc 39 de ani de la dispariţia fulgerătoare a privighetorii cântecului nostru popular. Din păcate puţini mai sunt cei care îşi amintesc aceste date şi care marchează evenimentul măcar cu maria lataretu (4)un scurt moment de reculegere. „Pe data de 27 septembrie 2011 se împlinesc 39 de ani de la trecerea în eternitate a Mariei Lătăreţu. Tragicul eveniment s-a petrecut la Româneşti – Botoşani, pe scena Căminului Cultural”, a menţionat omul de cultură Dorin Brozbă. Chiar dacă nu uită semnificaţia acestei zile, Brozbă este trist că nu poate fi acolo, la Româneşti – Botoşani, pentru a o comemora pe marea artistă. Totuşi, îşi propune ca de îndată ce strânge fondurile necesare deplasării, să meargă acolo cu un grup de copii talentaţi şi să aducă un pios omagiu Mariei Lătăreţu. „Îmi propun să merg acolo cu cei mai talentaţi copii din judeţul nostru; această deplasare se va face atunci când voi maria lataretu (1)avea bani”, confirmă Dorin Brozbă. Potrivit aceleiaşi surse, nici nora artistei, Ioana Lătăreţu, nu poate fi prezentă astăzi la Româneşti-Botoşani, din motive medicale. „Doamna Ioana Lătăreţu nu poate merge acolo din motive medicale; dumneaei vroia să doneze câteva lucruri personale ale artistei, care să fie expuse în centrul cultural Maria Lătăreţu de la Româneşti-Botoşani; autorităţile locale de acolo au realizat acest centru pe fonduri europene. Acolo există şi placa comemorativă, la realizarea căreia şi-au adus un aport deosebit şi gorjeanul Solomon Guţu, familia artistei şi eu”.

Simpozionul „Maria Lătăreţu”, amânat

Potrivit Agendei Culturale a judeţului Gorj, astăzi era programat a se desfăşura „Simpozionul şi spectacolul artistic in memoriam Maria Lătăreţu – 100 de ani de la naştere”. Evenimentul a fost amânat din motive organizatorice. „Nu suntem pregătiţi şi suntem nevoiţi să-l amânăm pentru maria lataretu (2)octombrie, cel mai probabil. Am fost foarte aglomeraţi cu începutul de an şcolar şi nu am avut timp să pregătim copiii pentru acest eveniment. maria lataretu (3)Evenimentul va cuprinde prezentare de materiale, la nivelul comunei, dar şi cea de-a patra ediţie a concursului „Cine ştie, câştigă”. Sper să se rezolve totul şi să organizăm evenimentul cât mai curând; avem drept partener Muzeul Judeţean Gorj şi domnul director Dumitru Hortopan este un om foarte receptiv”, a explicat Mariana Medregan, preşedinte al Asociaţiei Culturale „Maria Lătăreţu” din Bălceşti, Gorj. Astfel, cei 39 de ani de la trecerea în nefiinţă a Mariei Lătăreţu rămân nemarcaţi la Gorj. Poate la Româneşti-Botoşani oamenii vor ţine un moment de reculegere în memoria privighetorii cântecului popular românesc.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here