39 de angajaţi ai MAI, cercetaţi pentru corupţie de DGA Gorj

527

Bilanţul de activitate al Serviciului Judeţean Anticorupţie aflat în subordinea DGA, arată că o parte a angajaţilor MAI din judeţul nostru s-au cam dedulcit la corupţie. De altfel, conform acestuia, la adresa a 47 de cadre M.A.I., 12 deţinând funcţii de conducere, s-au făcut sesizări de corupţie, 39 dintre angajaţii astfel reclamaţi fiind chiar cercetaţi de serviciul anticorupţie din Gorj pentru infracţiunile în cauză. În final, au fost învinuite două cadre ale MAI pentru corupţie, faţă de un angajat cu funcţie de execuţie punându-se în mişcare acţiunea penală.

Angajaţii Serviciului Judeţean Anticorupţie Gorj au avut un an plin în ce priveşte acţiunile făcute pentru eradicarea acestui flagel. Pe lângă cele 54 de activităţi de informare anticorupţie cu caracter preventiv, la care au participat 1145 lucrători M.A.I., dintre care 225 cu funcţii de conducere, anul trecut specialiştii acestui Serviciu au efectuat şi 8 instruiri în domeniul prevenirii corupţiei, precum şi în domeniul respectării eticii şi a deontologiei profesionale, respectiv al formării unui comportament integru, cu personalul încadrat în structurile de poliţie rutieră şi de investigare a fraudelor din I.P.J. Gorj, respectiv personalul din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Gorj şi A.N.R.S.P.S., cu participarea a 143 cadre, din care 7 deţin funcţii de conducere. Anul trecut “pe linie de relaţii cu publicul s-au primit şi soluţionat un număr de 21 petiţii şi 4 apeluri la linia telefonică gratuită a DGA – 0800806806. De asemenea au fost primite în audienţă 5 persoane, iar alte 25 au fost consiliate în afara programului de audienţe. Pe linie de combatere a corupţiei, în anul de referinţă, au fost înregistrate un număr de 79 dosare penale (37 din sesizare proprie, denunţuri şi sesizări din oficiu şi 37 dosare penale provenind de la unităţile de parchet teritoriale), în care au fost efectuate cercetări cu privire la 141 persoane, dintre care 47 cadre M.A.I., 12 deţinând funcţii de conducere”, se arată în comunicatul DGA Gorj.

Cercetări faţă de poliţişti, jandarmi, pompieri…
Din totalul cadrelor MAI cercetate, faţă de 39 s-au efectuat cercetări cu privire la implicarea în comiterea de infracţiuni de corupţie. “Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul serviciului au efectuat acte de cercetare (audieri de persoane, ridicări de documente, perchiziţii domiciliare şi auto, etc.) în baza a 97 ordonanţe de delegare. În dosarele penale instrumentate, urmare a probatoriului administrat împreună cu lucrătorii serviciului, procurorii de caz au dispus începerea urmăririi penale în 11 dosare penale, din care 7 privind fapte de corupţie”, se mai arată în comunicat. Au fost învinuite 18 persoane, din care 2 sunt cadre M.A.I., 1 având funcţie de conducere, iar faţă de 13 persoane a fost pusă în mişcare acţiunea penală, din care una din cadrul M.A.I., cu funcţie de execuţie. Totodată în anul 2013, unităţile de parchet au finalizat cercetările în 43 dosare penale, fiind emise 9 rechizitorii, iar în 34 s-au dispus alte soluţii (NUP, conexare, declinare, etc.). De asemenea, pentru a proba faptele de corupţie, au fost organizate 3 acţiuni de prindere în flagrant care au vizat 4 persoane, dintre care două cadre M.A.I. “Referitor la finalitatea judiciară a dosarelor instrumentate la nivelul serviciului, instanţele judecătoreşti au pronunţat 16 hotărâri de condamnare (în dosare aflate în diferite grade de jurisdicţie), din care 5 hotărâri definitive, faţă de un număr de 19 persoane”, se mai arată în document.
Cei de la Serviciul Anticorupţie Gorj exemplifică aici cazul poliţiştilor de la Fărcăşeşti condamnaţi deja pentru luare de mită şi cazul privind mituirea unui poliţist.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.