Zilele trecute, personalul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 au beneficiat de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 de lei brut.
Potrivit lui Dumitru Vienescu, managerul SJU Târgu-Jiu, de stimulentul de risc aferent lunii mai au beneficiat 352 de persoane care lucrează în cadrul unității spitalicești. ,,Avem 352 de persoane care au primit acest stimulent în luna iunie, drepturile fiind aferente lunii mai. De asemenea, tot acum s-au plătit pentru angajații noștri care au depus cerere în vederea acordării acelei indemnizații de 75% pentru părinții care nu au cu cine să-și lase copiii acasă. Am făcut și aceste plăți pentru salariații noștri care au solicitat în prealabil acest lucru, stimulentul primit fiind atât pentru luna mai, cât și diferența aferentă lunii aprilie”, a declarat Vienescu.Pentru luna mai 2020, la nivel național, un număr de 13.969 persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, IML, asistenți comunitari, dar și rezidenți implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 au beneficiat de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 de lei brut. Pentru aceștia, Ministerul Sănătății a alocat, de la bugetul de stat, fonduri în valoare de aproximativ 35 milioane de lei. Aceste sume vor fi recuperate, mai apoi, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alte 32.596 persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate au beneficiat de stimulentul de risc aferent lunii mai din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Sumele alocate de către CNAS sunt în valoare de peste aproximativ 81,5 milioane de lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană. Listele cu personalul din linia întâi care beneficiază de acest stimulent sunt întocmite și asumate de managementul unităților și instituțiilor sanitare, conform legislației în vigoare.
Se acordă și în starea de alertă!
Ca și noutate, un act normativ adoptat de deputații români stipulează faptul că stimulentul de risc acordat personalului sanitar care se ocupă de pacienții infectați cu noul coronavirus va fi acordat și pe perioada stării de alertă. Mai precis, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că stimulentul de risc se acordă şi pe perioada stării de alertă, nu doar a stării de urgenţă, personalului de specialitate medico-sanitar implicat direct în tratarea pacienţilor suspectaţi şi diagnosticaţi cu COVID-19. „Se aprobă acordarea unui stimulent de risc în cuantum de 2.500 de lei brut pe lună, pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, din fondul de salarii al unităţii angajatoare, prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI ‘Transferuri între unităţi ale administraţiei publice’ sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinaţie, prin ordonatorul principal de credite, pentru următoarele categorii: personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar, inclusiv personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare şi personalul paramedical, inclusiv cel din structurile civile, precum şi personalul operativ de intervenţie în teren din serviciile de ambulanţă judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspectaţi şi/sau diagnosticaţi cu COVID-19”, prevede proiectul. Actul normativ mai prevede că aceste categorii de persoane beneficiază de un singur stimulent de risc acordat lunar pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă, chiar dacă acestea îşi desfăşoară activitatea în una sau mai multe unităţi angajatoare. Au votat „pentru” 234 de deputaţi, 71 au votat „împotrivă”, iar trei s-au abţinut. Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în adoptarea proiectului.
Izabella Molnar