35 de elevi au ratat repartizarea la liceu

435

_MG_8580Emoţii mari pentru cei aproximativ 5000 de absolvenţi de gimnaziu. Aceştia au aflat ieri care sunt liceele şi profilurile unde vor învăţa din toamnă, timp de patru ani. Din nefericire, 35 dintre aceştia vor trebui să aştepte următoarea repartiţie, întrucât au avut note prea mici sau nu şi-au completat corect fişa.

Viitorii liceeni au aflat ieri unde vor studia în următorii patru ani. După prima sesiune de admitere computerizată, cei peste 4.700 de elevi din Gorj au putut afla dacă au fost admişi la liceele dorite. Aşa cum era de aşteptat, elevii celor mai bune şcoli din judeţ au ales licee de prestigiu. Elevii care au optat spre aceste unităţi de învăţământ au avut medii puţin sub nouă. Şi anul acesta a fost destul de greu de intrat la un liceu bun, concurenţa fiind destul de mare, la unele dintre colegii, ultima media de intrare fiind mai mare decât cea de anul trecut. Pentru că nu şi-au completat bine fişa sau pentru că nu au avut note destul de mari pentru a intra la liceul pe care l-au dorit, 35 de absolvenţi sunt nevoiţi să aştepte următoarea sesiune pentru fi repartizaţi.

Medii mari, la liceele cu prestigiu

Concurenţa a fost mare şi anul acesta pentru un loc la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (CNTV), Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” (CNET) sau pentru Colegiul Naţional „Spiru Haret” (CNSH). Căutate au fost şi liceele din Motru sau Tismana. La CNTV au fost ocupate toate cele 240 de locuri puse la dispoziţie pentru următorul an şcolar. Pentru filologie, au fost puse la dispoziţia elevilor două clase, ultima medie de intrate fiind 8,38, scăzând cu câteva sutimi faţă de anul trecut, când s-a intrat cu 8,79. Prima medie de admitere la acest profil a fost de 9,90. Pentru profilul de matematică-informatică s-au pus la dispoziţie patru clase, cu un număr de 120 de elevi, toate locurile fiind ocupate. Aici, ultima medie de intrare fiind de 8,55. Pentru acest profil a optat singurul elev de nota 10 din Gorj, care a intrat primul. Şi pentru ştiinţele naturii a fost o bătălie destul de strânsă, ultima medie de intrare fiind de 9,39 iar prima de 9,87. Şi la CNET au fost toate locurile ocupate, elevii preferând acest liceu datorită prestigiului pe care îl are, anul acest fiind liceul cu cea mai mare promovabilitate la examenul de bacalaureat. La filologie s-a intrat cu 8,92, anul trecut ultima medie de intrare fiind de 9,07. Primul dintre cei 30 de elevi intraţi la acest profil a avut media de admitere 9,84. Şi pentru profilul de matematică-informatică, de la CNET, elevii au trebuit să aibă o notă destul de mare. Prima medie de intrare a fost 9,99 iar ultima 8,38. La ştiinţele naturii, ultima medie de intrare a fost una dintre cele mai mari de la Ecaterina, ultimul licean intrând cu 9,04 iar primul cu 9,88. Şi CNSH s-a numărat printre preferinţele elevilor, la profilul matematică-informatică ultima medie de intrare fiind de 9,30. Şi pentru celelalte profiluri a trebuit ca absolvenţii să aibă note destul de mari, pentru a intra la profilul dorit.

Elevii de nota 2, la liceu

Admiterea la liceul de anul acesta a fost diferită faţă de anii precedenţi. Dacă în anii anteriori, elevii trebuiau să promoveze examenele, după finalizarea clasei a VIII-a, pentru a intra la un liceu, anul acesta absolvenţii au putut intra la liceu indiferent de notă sau prezenţă. Astfel, 53 de elevi care au obţinut medii sub 5 la admitere au devenit liceeni, deşi la testele de Evaluare Naţională au luat note de 2,00 sau chiar 1,00. Cea mai mică medie de intrare la liceu, anul acesta, a fost 3,85, elevul în cauză fiind repartizat la Grupul Şcolar Bârseşti, specializarea Protecţia Mediului. Acesta a obţinut la Evaluarea Naţională media 1,30, la matematică obţinând 1,60 iar la Limba română 1,00. Tot aici, o elevă care a primit nota 1,00 la Limba română, la Evaluarea Naţională a devenit liceană. „Astăzi (n.r. ieri) este prima zi, pe calendar a admiterii computerizate, prima etapă din acest an a elevilor de clasa a VIII-a. Media de admitere este binecunoscută, aceasta fiind media aritmetică dintre media generală a anilor de gimnaziu şi media de la evaluarea naţională. În funcţie de aceste criterii, absolvenţii pot să urmeze liceul într-o şcoală performantă sau într-o şcoală în care rezultatele uneori lasă de dorit. Toţi absolvenţii, indiferent de medie, indiferent dacă au susţinut sau nu Evaluarea Naţională vor avea posibilitatea să urmeze cursurile liceale”, a declarat Gheorghe Mitescu, inspector şcolar adjunct.

380 de locuri rămase

Pentru elevii care nu au prins în această etapă nici un loc la liceu, mai există două şanse de admitere. Cei 35 de elevi care nu au devenit liceeni în această primă etapă şi pentru cei care vor avea de susţinut examenul de corigenţă în toamnă, se mai pot înscrie la a doua etapă, care este în data de 22 iulie sau la ultima, care se va desfăşura în perioada 5-7 septembrie. Trebuie menţionat că cele mai bune licee din judeţul Gorj nu mai au locuri disponibile pentru elevi.

Ana-Maria Catalinoiu

Cel mai bun elev, la CNTV

Dumitru Călugăru, cel mai bun elev de anul acesta, care a terminat gimnaziul cu media generală 10, iar la Evaluarea Naţională a obţinut tot media maximă, a ales Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”. Tânărul, care a terminat Şcoala Generală „Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu a ales să studieze, în următorii patru ani, la profilul matematică-informatică. Viitorul licean a trecut acest profil primul pe fişa de înscriere, iar datorită mediei de admitere, 10, a intrat fără probleme.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here