35 de ani de activitate – Bebe Viorel Ionică: “Centrul de Calcul Târgu-Jiu renaşte” (VIDEO)

1241

Bebe Viorel IonicaDirectorul Centrului de Calcul Târgu-Jiu, Bebe -Viorel Ionică, a pregătit cele necesare marcării celor 35 de ani de activitate a societăţii, o adevărată busolă a informaticii gorjene. Între pregătiri însă şi scriere de invitaţii, şeful societăţii a transmis însă un mesaj foştilor şi actualilor angajaţi şi colaboratori.

Reporter: Centrul de Calcul Târgu-Jiu, societate prestigioasă la nivelul judeţului Gorj, împlineşte acum 35 de ani de la înfiinţare. Dumneavoastră o conduceţi de o perioadă de timp. Ce puteţi să ne spuneţi despre Centrul de Calcul şi despre legătura care aţi avut-o prima dată cu această societate?

Bebe Viorel Ionică: Da, este adevărat, aşa cum spuneţi şi dumneavoastră, în această perioadă, se împlinesc 35 de ani de la înfiinţarea, Oficiul Teritorial de Calcul Electronic, deoarece aceasta a fost prima denumire sub care a funcţionat actualul Centru de Calcul. De altfel, Centrul Teritorial de Calcul Electronic a avut, de-a lungul timpului, mai multe denumiri, dar este mai puţin importantă denumirea cât faptul că a existat ca entitate. Societatea şi-a desfăşurat activitatea, sigur, cu suişuri şi coborâşuri, cu perioade mai faste, unele mai puţin faste. La momentul acesta putem spune însă că renaştem, înregistrăm un trend ascendent de câţiva ani buni şi asta îmi dă speranţa că încă va continua aşa, poate încă pe atâţia ani. Ce mă leagă pe mine de Centrul de Calcul? Eu am venit aici în această instituţie în 1984, la începutul anului, deci undeva în luna ianuarie. Ca orice tânăr am desfăşurat activitatea aşa cum se desfăşura în acea perioadă, ca inginer de sistem, terminând Facultatea de Calculatoare în Craiova şi ulterior m-am integrat aşa cum a trebuit în această activitate. Din 1992 am fost director tehnic, iar din 1999 director general în cadrul acestei unităţi.

Rep: Aţi găsit aici o echipă mare, o echipă prestigioasă, de specialişti?

B.V. I. : Da, este adevărat, în această instituţie toţi au fost şi îmi place să cred că sunt în continuare, oameni de înaltă ţinută şi intelectuală, şi morală. Sunt oameni care au constituit un nucleu deosebit, oameni cu educaţie, oameni pregătiţi care sunt într-un domeniu care pentru foarte mulţi şi acum înseamnă nou, dar oameni care au fost pregătiţi şi în continuare sunt pregătiţi în domeniul IT, deci informatică, oameni care erau foarte buni matematicieni, informaticieni, electronişti. Vorbim de oameni care terminau facultăţile undeva în top, deci facultăţi de profil, cibernetică-economică, toate aceste ramuri ale ştiinţei care în primul rând erau foarte greu accesibile. Să nu uităm că pentru a intra la o astfel de instituţie de învăţământ superior era foarte greu, şi după aceea era şi foarte greu de absolvit. Au fost în cadrul Centrului de Calcul oameni extraordinar de bine pregătiţi, spun eu, poate un nucleu deosebit. Între timp unii au plecat, s-au pensionat, deci vă daţi seama, în această perioadă au avut loc frământări, au avut loc modificări de personal. Societatea a crescut în funcţie de vremuri. Au fost momente mai fericite, când erau aici în jur de 100-150 de salariaţi, pe diferite domenii, diferite activităţi: de exploatare, de programare, de proiectare, de întreţinere, asistenţă tehnică, pregătire date.

Rep: S-a făcut pionierat aici, în această societate, de-a lungul timpului!

C CAL 1B.V. I. : Sunt sute de specialişti, care au fost aici. Vreau să spun că Centrul de Calcul, după părerea mea a fost şi continuă să fie o instituţie de educaţie, de învăţare, în care se poate învăţa foarte bine meseria de informatician, s-a învăţat şi continuă să se înveţe, pentru că de pe băncile facultăţii se vine cu o anumită informaţie, însă în schimb când este să intri în producţie este mai dificil. Colectivul a fost deschis, a primit cu căldură pe fiecare dintre noii absolvenţi, şi noi avem o practică în sensul în care, în fiecare an, am primit tineri, chiar dacă poate au fost şi ani mai grei, dar am căutat întotdeauna să împrospătăm colectivul. Asta pentru că tinerii veneau cu noţiuni noi, cu vremuri noi. Ştiţi bine că informatica se modifică şi se actualizează, tinerii vin cu experienţa lor, cu deschiderea spre a cunoaşte, spre a se adapta la noile cerinţe ale tehnicii, tehnologiei informaţiei, lucruri pe care noi le accesăm şi cu care lucrăm, să zicem, zi de zi.

Rep: Aţi preluat funcţia de director general, de manager al acestei societăţi. Cât de dificil a fost? Unde aţi dus Centrul de Calcul în toţi aceşti ultimi ani?

B.V. I.: A fost extrem de dificil pentru că după 1990 a existat un lucru foarte greu de depăşit pentru noi. S-a trecut de la o supercentralizare la un alt prag al tehnologiei. Existau până după 1990 aceste centre de calcul teritoriale care rezolvau problemele de informatică ale tuturor beneficiarilor, oamenilor care aveau nevoie de astfel de lucruri. După revoluţie au apărut însă aceste minicalculatoare, microcomputere, calculatoare personale.

Rep: Asta implica şi anumite investiţii ?

B.V. I.: A implicat investiţii şi a implicat readaptarea la noile tehnologii. Aşa cum vă spuneam, foarte mulţi oameni au plecat pentru a deveni specialişti în domeniul bancar, în administraţie şi în alte domenii în care aveam nevoie de oameni, la unităţile industriale care aveau nevoie de specialişti şi care nu îi aveau la momentul respectiv. Atunci le-a fost mai uşor celor care conduceau aceste unităţi să îi ia pe cei care lucrau la noi. Deci toate aceste lucruri au fost la momentul acela, dar în schimb noi am găsit soluţii de supravieţuire, în ideea că am început să ne adresăm cu servicii de învăţământ, de instruire, de reproiectarea a unor sisteme informatice, de mentenanţă, de asistenţă tehnică. Lucruri care au început să se ceară din ce în ce mai mult. În final, după 1999, când s-a produs un proces de privatizare a unităţii şi oamenii muncii care lucrau în acest sistem au reuşit să cumpere pachetul majoritar de acţiuni, ne-am reorganizat, şi de aici în colo am plecat pe un nou sistem care, se pare că, până la urmă a început să dea roade. Greu, dar nimic nu e uşor.

Rep: Uitându-vă înapoi regretaţi ce aţi făcut până acum. Credeţi că trebuia să faceţi mai mult sau mai puţin?

B.V. I.: Oricine poate să îşi dorească mai mult dar realizăm şi noi ce putem. Poate e bine pe undeva să nu îl supărăm pe Dumnezeu. Adică sunt lucruri care depind de noi de oameni, mai sunt şi lucruri care depind de mediul în care ne desfăşurăm activitatea, mai sunt şi lucruri care depind de destin, şi aici toate aceste lucruri îşi pun amprenta.

Rep: Pentru viitor ce anunţaţi în evoluţia Centrului de Calcul?

B.V. I.: Pentru viitor vrem să fim în top, să continuăm cu Microsoft. Aşa cum ştiţi deja suntem autorizaţi pentru Certificate de Calitate pentru Semnătura Electronică, începând cu aprilie 2011. Deci vom intra pe o piaţă de jurizare a serviciilor de semnătură electronică – certificate calificate, de arhivare electronică temporală, elemente de mare fineţe, în care este unanim cunoscut că sunt, la momentul acesta, autorizate doar trei firme. Autorizaţi suntem şi noi şi sperăm să accesăm cât mai repede perioada de acreditare, în aşa fel încât serviciul pe certificat şi pe semnătura electronică să fie complet şi acreditat pentru a ne putea adresa atât celor care vor să depună declaraţii la Ministerul de Finanţe, ANAF sau în alte zone: Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Sănătate, deci să putem să prestăm serviciile complet. Acesta este un prim pas, reproiectăm sistemele informatice la nivel global, avem foarte multe proiecte pe care, împreună cu un colectiv tânăr, pe care îl conduc, să putem să îl ducem la îndeplinire. Majoritatea sunt oameni de 30-35 ani, oameni tineri şi eu am mare încredere în acest colectiv, pentru că ei îşi doresc să facă informatica în Gorj şi acesta este un lucru pe care eu îl susţin cu tot entuziasmul.

Rep: Ce transmiteţi celor care au lucrat şi lucrează în Centrul de Calcul?

B.V. I.: În primul rând, transmit mulţumiri şi aprecierile mele pentru toţi cei care şi-au depus de-a lungul timpului aportul la brand-ul a ceea ce înseamnă astăzi Centrul de Calcul Târgu-Jiu. De asemenea, trebuie să aduc mulţumiri şi respecte pentru toţi colaboratorii noştri, care au fost poate mii de-a lungul anilor, şi să-i asigur, în continuare, că Centrul de Calcul va fi purtătorul de stindard al informaticii în Gorj, că suntem cei mai buni, că vrem să fim cei mai buni şi poate să ne implicăm şi în alte proiecte. Asta pentru a veni în sprijinul comunităţii în care ne desfăşurăm activitatea, să fim cât mai apropiaţi de oamenii în mijlocul cărora ne desfăşurăm activitatea.

Rep: La mulţi ani atunci Centrului de Calcul !

B.V. I.: Vă mulţumesc şi vă doresc tuturor sănătate. Mai ales că acum sunt şi Zilele oraşului Târgu Jiu, transmit la mulţi ani târgujienilor şi gorjenilor, în general.

Anamaria Stoica

{youtube}X7omESLljKg{/youtube}

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here