34 de persoane seropozitive, în Gorj

360

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, la nivelul judeţului nostru există 34 de persoane cu HIV. Unul dintre cazuri a fost confirmat pe parcursul trimestrului doi, anul curent.

La nivelul ţării noastre, mii de persoane sunt infectate cu HIV. În Gorj, doar câteva zeci de persoane se regăsesc în această situaţie, două dintre cazuri fiind confirmate pe parcursul anului trecut. „Conform statisticilor, din raportările efectuate de specialişti, la nivelul judeţului Gorj sunt 34 de persoane seropozitive, unul dintre cazuri confirmându-se în trimestrul II”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Din nefericire, o persoană cu HIV şi-a pierdut viaţa, în perioada menţionată.
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Căi de transmitere a virusului HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.
HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here