33 de deţinuţi cu facultate, încarceraţi la Târgu-Jiu

412

Fie că ai studii, fie că nu, poţi ajunge după gratii dacă înfăptuieşti o infracţiune. De cele mai multe ori, încarceraţii au cel mult studiile liceale încheiate. La ora actuală, Penitenciarul Târgu-Jiu are în custodie un număr de 566 de persoane private de libertate, încadrate în regimurile de executare a pedepselor privative de libertate.

Potrivit lui Marius Oborocea, purtător de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu, în această instituţie sunt încarcerate 33 de persoane absolvente de studii superioare, 111 persoane sunt absolvente de studii liceale. “În cadrul instituţiei noastre mai sunt şi 371 de deţinuţi care au absolvit 8 clase, 41 au doar 4 clase şi 10 nu au studii deloc. Persoanele private de libertate sunt incluse în programe care urmăresc desfăşurarea de activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică, instruire şcolară şi formare profesională. Pentru fiecare persoană condamnată se întocmeşte un plan de evaluare şi intervenţie educativă de către specialişti din cadrul Serviciului de educaţie şi asistenţă psihosocială din cadrul penitenciarului”, a declarat Marius Oborocea.

Se şcolesc în penitenciar
În prezent, în Penitenciarul Târgu-Jiu se organizează cursuri de şcolarizare pentru formele de învăţământ general obligatoriu şi pot fi organizate cursuri şi pentru alte forme de învăţământ prevăzute de legea educaţiei. Cursurile de şcolarizare a persoanelor condamnate se organizează şi se desfăşoară în condiţiile stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu Ministerul Justiţiei cu personal didactic asigurat şi salarizat de inspectoratul şcolar, în condiţiile legii, prin bugetele unităţilor administrativ teritoriale în a căror rază teritorială este situat penitenciarul. Înscrierea persoanelor condamnate la cursurile şcolare se face ţinându-se cont de nevoile educative ale acestora şi în baza recomandărilor consemnate în planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică din dosarul individual.
“În cursul anului şcolar 2014-2015, în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu sunt cuprinşi în procesul de învăţământ un număr de 26 deţinuţi din care 11 la cursuri primare clasele I-IV, şi 14 la cele gimnaziale V-VIII. Cadrele didactice care predau disciplinele de curs, în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, sunt angajaţi ai Şcolii Generale Nr. 1 «Gheorghe Tătărăscu» din Târgu-Jiu, aceştia fiind detaşaţi de către Inspectoratul Judeţean de Învăţământ Gorj în baza unui protocol de colaborare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.

Formare profesională pentru 57 de deţinuţi
În decursul acestui an, 57 de persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu au participat la cursurile de formare profesională organizate în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. 16 deţinuţi au absolvit cursurile în meseria de lucrător în creşterea animalelor, 16 în meseria de zidar – pietrar – tencuitor, iar un curs pentru meseria de lucrător confecţii din piele şi înlocuitori se află în derulare, la acesta fiind înscrişi 25 de deţinuţi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here