33 de ani de la atestarea oraşului Rovinari

1722

Ieri s-au împlinit 33 de ani de când oraşul Rovinari a apărut pe harta ţării. La temelia acestui oraş, atestat în ziua de 9 decembrie 1981, au stat identificarea marilor rezerve de cărbune energetic din perimetrul Roşia-Jiu şi punerea în funcţiune a termocentralei de la Rogojelu. Oraşul Rovinari împreună cu cartierele sale Poiana şi Vârţ ocupă o suprafaţă de 2.632 de hectare şi numără aproximativ 13.500 de locuitori.
Primele date despre teritoriul care corespunde zonei oraşului Rovinari sunt încă din paleolitic, dar prima atestare a satului Rovinari este menţionată în anul 1497 în actele de întărire sau daniile făcute de Sigismund regele Ungariei sau Iancu de Hunedoara.
Denumirea satului provine de la cuvântul „rovină” care înseamnă mlaştină. Înfiinţat pe locul a 6 comune şi devenit oficial oraş la 9 decembrie 1981, Rovinari face parte din categoria oraşelor mici. Relativ nou, oraşul este rezultatul unei aşezări umane forţate prin natura activităţilor de exploatarea minieră a lignitului din bazinul carbonifer cu acelaşi nume.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here