32 de mii de zilieri au lucrat în judeţ în 2014

196

Tot mai mulţi gorjeni aleg să muncească cu ziua, în lipsa unui loc de muncă stabil. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj spune că în 2014 au fost înregistraţi nu mai puţin de 32.469 de zilieri în judeţul nostru.

Activitatea compartimentului Administrare si Monitorizare zilieri se bazează în principal pe respectarea prevederilor Legii 52/2011, modificată şi completată privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi a normelor de aplicare a acesteia. Miile de zilieri gorjeni au prestat pe parcursul anului 2014, activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate, manipulare marfă.
itm7“Anul trecut, s-au eliberat de la casieria instituţiei un număr de 72 de registre de zilieri. Conform art.7 alin.(2) din Legea 52/2011, beneficiarii de lucrări au obligaţia să depună până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni la Inspectoratul Teritorial de Muncă, un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă. Astfel, în 2014 au fost depuse extrase după registre un număr de 45 de societăţi din judeţ, ale căror extrase conţineau înregistrări ale zilierilor. Tot anul trecut, au fost înregistrate un total de 32.469 de poziţii-zilieri din Registrele de evidenţă ale zilierilor depuse lunar la noi”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj.
Conducerea judeţeană a ITM atenţionează patronii din Gorj asupra faptului că aceştia din urmă nu pot angaja ca zilieri minorii mai mici de 16 ani, iar persoanele angajate nu pot fi folosite la muncă mai puţin de o zi şi mai mult de 90 de zile. Totodată, durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Operatorii economici din Gorj care folosesc lucrători fără să fie înregistraţi în Registrul de evidenţă a zilierilor sau fără a respecta prevederile legii cu privire la durata zilei de muncă sau la sănătatea şi securitatea în muncă riscă amenzi de până la 6.000 de lei. De asemenea, beneficiarii care folosesc zilieri pentru alte activităţi decât cele reglementate din punct de vedere legal se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here