32 de divorţuri administrative, la Primăria Târgu-Jiu

354

De la începutul acestui an şi până în prezent, 32 de cupluri din municipiul nostru s-au adresat autorităţilor locale pentru desfacerea căsătoriei pe cale administrativă. La ora actuală, 24 de divorţuri sunt deja soluţionate, cinci au fost clasate prin neprezentare, iar trei sunt în curs de soluţionare. Taxa pentru divorţul administrativ a rămas la valoarea de 100 lei.

Ofiţerii Stării Civile din Târgu-Jiu au primit, de la începutul acestui an şi până în prezent, 32 de cereri pentru desfacerea căsătoriei. “Până la această oră, la nivelul municipiului nostru s-au înregistrat 32 divorţuri administrative; dintre acestea, 24 au fost soluţionate, cinci au fost clasate prin neprezentare şi trei sunt în curs de soluţionare. Taxa a rămas aceeaşi, adică 100 lei”, a explicat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Această modalitate de desfacere a căsătoriei pe cale administrativă este posibilă datorită modificărilor aduse Legii 202, fiind posibil ca Serviciile de Evidenţă a Populaţiei prin Starea Civilă, să poată interveni în desfacerea căsătoriilor. Noile prevederi se aplică începând din data de 27 decembrie 2010. Târgujienii care nu au copii în întreţinere preferă să se separe în faţa ofiţerului stării civile, contra unei sume de 100 lei, decât să ajungă la tribunal. Aşa se face că, de la o vreme, tot mai multe cupluri optează pentru divorţul administrativ. Trebuie menţionat faptul că există şi cupluri care după ce şi-au exprimat dorinţa de a divorţa s-au răzgândit şi au ales să-şi continue viaţa împreună.

Procedeul divorţului administrativ
Pentru desfacerea căsătoriilor la ofiţerul Stării Civile, ambii soţi trebuie să fie prezenţi, să completeze o declaraţie şi o cerere şi să nu aibă copii minori în întreţinere. Conform reprezentanţilor Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţa Populaţiei (DPCLEP) Târgu-Jiu, procedura este una foarte simplă. Cei doi soţi trebuie să se prezinte la Starea Civilă şi să completeze o cerere în care să se precizeze că nu au copii şi că niciunul dintre parteneri nu este pus sub interdicţie. Tot în respectiva cerere se va trece şi domiciliul comun, precum şi numele cu care partenerii vor rămâne în urma divorţului, care se va încheia în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul se poate prelungi cu alte 30 de zile, dar cazurile se pot şi clasa dacă partenerii nu se mai prezintă în faţa ofiţerului de Stare Civilă, fiind apoi îndrumaţi către instanţa de judecată. După ultima declaraţie completată de cei doi în timpul procesului de divorţ, hotărârea, respectiv certificatul de divorţ se eliberează în termen de 15 zile, în trei exemplare. Dintre acestea, două vor ajunge la parteneri şi unul va rămâne la Primăria Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here