32 de cereri pentru decontarea motorinei din agricultură

148

motorinaPuţin peste jumătate dintre beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil pentru anul 2012, s-au prezentat până la 30 aprilie, ultima zi a termenului, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj pentru depunerea cererii trimestriale de plată pentru motorina achiziţionată şi utilizată în trimestrul I din anul 2012.

Cererea trimestrială de rambursare a ajutorului de stat nu poate depăşi 40% din cantitatea totală stabilită conform acordului prealabil de finanţare prin rambursare. Cererea trebuie însoţită de o serie de documente care dovedesc cantitatea de motorină achiziţionată şi folosită, dar şi liste cu suprafeţele şi structura culturilor, respectiv cu efectivele de animale şi păsări pentru care se solicită ajutor. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă, stabilită la 21 de euro la 1.000 litri, doar în cazul motorinei folosite la efectuarea lucrărilor mecanizate din agricultură, în sectoarele vegetal, zootehnic şi de îmbunătăţiri funciare. Acest ajutor financiar de stat se acordă producătorilor agricoli din judeţul nostru care sunt înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul Agricol, Registrul plantaţiilor viticole, sau alte evidenţe funciare, sunt înregistraţi în Registrul Naţional al Exploataţiilor cu efectivele de animale, precum şi la Registrul Comerţului.

Decontări de peste 60.000 lei

Agricultorii gorjeni care au vrut să beneficieze de acciza redusă pentru motorina utilizată în agricultură în anul 2012 şi-au depus dosarele până în ultima zi a anului precedent la sediul din Târgu-Jiu al APIA Gorj. La baza dosarului s-a aflat cererea de acord prealabil pentru finanţarea prin rambursare. „Din cei 56 de fermieri care şi-au depus în decembrie 2011 cererile de acord prealabil pentru acest an, doar 32 s-au prezentat până la termenul limită la Centrul Judeţean pentru a-şi depune cererile de plată. O parte dintre acestea au fost pentru sprijin în sectorul vegetal şi o altă parte pentru sectorul zootehnic. Suma alocată decontării sectorului zootehnic a fost de 25.2841,51 lei pentru 19.666,73 litri de motorină, iar cheltuielile din sectorul vegetal au fost de 36.734,94 lei aferente unei cantităţi de 28.576,424 litri ”, a declarat Corina Dorobanţu, directoarea APIA Gorj. După obţinerea acordului prealabil, emis de către APIA Gorj în limita plafonului prevăzut de HG 408/2010, beneficiarii, respectiv agricultorii gorjeni trebuie să depună la sediul instituţiei o cerere pentru determinarea trimestrială a cantităţii de motorină pentru care se aplică ajutorul de stat sub formă de rambursare, pentru toate cele trei trimestre ale anului 2012. Cererea se va depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea şi va fi însoţită de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi documentele prevăzute de Ordinul 126/2010.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here