315 şomeri au debite către AJOFM Gorj

364

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) are lună de lună bătăi de cap cu datornicii care nu dau atenţie somaţiilor venite din partea oamenilor legii cu privire la restituirea unor sume de bani încasate ilegal. În prezent, 315 gorjeni înregistrează diverse debite către instituţia judeţeană.

Şomerii gorjeni au dreptul să realizeze venituri, dar trebuie să le declare şi către AJOFM, iar pe perioada în care realizează venituri trebuie să suporte faptul că drepturile la şomaj se suspendă, pentru că nu pot beneficia cumulativ de indemnizaţie de şomaj şi de venituri, indiferent de valoarea acestora. Chiar şi, veniturile realizate ocazional, din activităţi de tip multi-level, venituri realizate din activitatea de zilier şi cele care vin din contracte de prestări servicii trebuie declarate.
“În prezent avem înregistraţi în baza de date a AJOFM Gorj un număr de 315 debitori, cu o sumă totală de 1.627.471,09 lei. Motivele pentru care s-au înregistrat debite sunt: angajare, pensionare, realizare venituri, urmarea unei forme de învăţământ pentru absolvenţi, debite din prime primite şi din concedii medicale. În toate aceste cazuri, primul lucru pe care îl facem este să le trimitem somaţii de plată la domiciliu. Dacă nu virează totuşi banii în contul pe care noi îl dăm, verificăm la bănci să vedem dacă datornicii au conturi în bancă sau le trimitem înştiinţări către angajatori spre a trece la popririle pe salarii sau conturi, acestea fiind singurele modalităţi prin care putea intra în posesia banilor acordaţi ilegal uneori chiar pe parcursul mai multor luni”, a declarat Diana Văduva, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.
Cele mai mari datorii ale gorjenilor pentru care AJOFM este creditor provin datorită faptului că, în anumite perioade de timp, şomerii au încasat şi indemnizaţie de şomaj dar şi salariu. Legislaţia prevede că un şomer indemnizat nu poate presta şi alte servicii, motiv pentru care cei depistaţi în această situaţie trebuie să restituie banii primiţi cu titlul de ajutor de şomaj. Alte persoane aflate în evidenţele instituţiei judeţene au primit prime de încadrare, conform articolelor 73, 74 şi 75 din Legea 76/2002, însă au părăsit locul de muncă înainte de 12 luni prin demisie, astfel că primele încasate de cei care încetează relaţiile de muncă se constituie în debite.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here