31 de ani de la moartea scriitorului Pompiliu Marcea

413

Astăzi, 22.03.2016, începând cu ora 09.00, la Teatrul Elvira  Godeanu, se comemorează 31 de ani de la moartea scriitorului Pompiliu Marcea. Evenimentul este organizat cu sprijinul  Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Școala Gimnazială „Pompiliu Marcea”, Cercul Pedagogic de Limba și Literatura Română din Târgu-Jiu și nepoții scriitorului.

Pompiliu Marcea a desfăşurat o bogată activitate în cadrul Societăţii de Ştiinţe Filologice şi a avut o contribuţie însemnată la perfecţionarea profesorilor de limba şi literatura română, la nivel naţional. Concomitent cu activitatea la catedră a desfăşurat o bogată activitate editorială, fiind un neobosit propagator al valorilor literaturii române în masele largi, publicând mii de articole în presa vremii, precum şi emisiuni la Radio şi Televiziunea Română. A alcătuit manuale şi culegeri de texte necenzurate însoţite de prefeţe şi de aparatul critic necesar profesorilor, elevilor şi studenţilor. Puţini ştiu însă că, profesorul Pompiliu Marcea a avut o contribuţie însemnată şi la dezvoltarea învăţământului gorjean, unde împreună cu colegul său, profesorul Dumitru Săvulescu, care lucra în Ministerul Învăţământului, s-au implicat în rezolvarea problemelor ce apăreau la nivelul judeţului.

Cetățean de onoare post-mortem
În semn de prețuire, autoritățile locale i-au acordat lui Pompiliu Marcea titlul de Cetăţean de Onoare post-mortem al municipiului Târgu Jiu, au fost dezvelite două plăci memoriale, dintre care una la casa părintească şi alta la Şcoala Gimnazială din Târgu Jiu, au denumit o stradă din municipiu cu numele acestuia, iar în anul 2014 i-a fost ridicat un bust la şcoala care-i poartă numele, de către fraţi şi nepoţi. Pompiliu Marcea a fost înhumat la data de 30 martie 1985, pe Aleea Scriitorilor în cimitirul Bellu din Bucureşti.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here