306 secţii de votare, pentru românii din străinătate

430

Ministerul Afacerilor Externe a trimis în cele 306 secţii de votare din străinătate câte 452.300 de buletine de vot aferente votării pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la alegerile parlamentare de duminică, 9 decembrie. „Sunt 904.600 buletine de vot – 452.300 la Cameră şi acelaşi număr pentru Senat. Am trimis şi 199.290 de timbre autocolante pentru că în ţările UE se poate vota şi cu paşaportul şi cu buletinul, carte de identitate” , a precizat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc. De asemenea, în cele 306 de secţii de votare vor fi trimise 1.000 ştampile cu inscripţia „Votat” şi 306 de ştampile cu numărul de control aferent fiecărei secţii de votare.

MAE a primit de la Guvern suma de 5 milioane de lei în vederea organizării alegerilor de duminică. „5 milioane de lei au fost alocaţi MAE pentru a organiza procesul electoral. Costurile începând de la cele de documente efective până la costurile legate de chirii acolo unde nu s-a putut organiza secţie de votare în cadrul misiunilor diplomatice. Această sumă a fost de regulă folosită de MAE pentru organizarea alegerilor, ea nu a fost depăşită şi nici acum nu va fi depăşită”, a afirmat oficialul MAE.

Cazanciuc a explicat că, deşi se estimează că în străinătate ar avea domiciliu sau reşedinţă circa 3 milioane de cetăţeni români, MAE a decis acest număr de buletine de vot raportându-se la numărul maxim de votanţi înregistrat în străinătate la alegerile prezidenţiale din 2009, adică 147.000. „Am luat ca reper şi la referendum în vară, şi acum, acest număr maxim de cetăţeni înregistrat vreodată la un scrutin electoral, în condiţiile în care la scrutinul pentru alegerea preşedintelui procesul electoral este mult mai uşor, în sensul că poţi vota oriunde în lume, indiferent dacă ai sau nu reşedinţă, cum se întâmplă la alegerile parlamentare, unde depinde foarte mult locul unde stai. (…) Am distribuit de patru ori mai multe buletine de vot decât au fost vreodată cetăţeni români prezenţi la secţiile de votare. Până acum, acest calcul s-a dovedit corect, niciodată nu am ajuns nici măcar la jumătatea buletinelor de vot distribuite”, a spus oficialul MAE.

Cu toate acestea, în capitalele ţărilor cu comunităţi mai numeroase de români s-a trimis un număr mai mare de buletine de vot, care pot fi redistribuite dacă vor exista solicitări de la secţii de vot unde la jumătatea zilei se va înregistra o prezenţă la urne peste aşteptări.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here