300 de poştaşi, la protest în Târgu-Jiu pe 24 august

180

Peste 300 de poştaşi din judeţ vor protesta în data de 24 august în faţa Prefecturii Gorj şi în faţa sediilor partidelor PSD, PNL şi PC, datorită problemelor de ordin salarial şi nu numai cu care aceştia se confruntă. Lor li se va alătura şi colegii din judeţele vecine: Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

Astăzi va avea loc o întâlnire la Bucureşti între membrii executivi ai Sindicatului Poştei Române alături de Conducerea Companiei Naţionale a Poştei Române şi Ministerul Comunicaţiilor în care se vor discuta aspecte legate de problemele salariaţilor.

Motivele protestului
Problemele cu care aceştia se confruntă sunt următoarele: refuzul Conducerii Companiei Naţionale a Poştei Române, în ceea ce priveşte plata orelor suplimentare angajaţilor, neacordarea până în august 2012 a concediilor de odihnă pentru anul 2011, refuzul plăţii sporului pentru cumul de funcţii, refuzul trecerii la o clasă superioară de salarizare în urma testării profesionale individuale efectuate la un interval de minim 3 ani, pentru 5000 de salariaţi care au trecut testările în urmă cu câteva luni.
Mircea Bliduţ, Preşedintele Sindicatului Poştei Române Gorj explică faptul că protestul este stabilit în funcţie de calendarul hotărât de Federaţia Sindicatelor de Poştă de la nivel naţional. Gorjul este planificat pe 24 august, iar în cazul în care nu se va ajunge la un consens aceştia vor organiza un miting de amploare la Bucureşti iar dacă conflictul de muncă nu se va soluţiona se va recurge la întreruperea lucrului. „Protestul va avea loc în faţa Prefecturii Gorj, în data de 24 august, însă poştaşii vor picheta şi sediile partidelor care ne conduc, respectiv PSD, PNL şi PC din Târgul-Jiu. Mizăm pe 300 de poştaşi din 500 de la Gorj care vor veni să picheteze pentru a se ajunge la un consens în ceea ce priveşte managementul defectuos înregistrat în ultimii ani la Compania Naţională Poşta Română. La protest vor participa şi colegii din judeţele Mehedinţi, Olt şi Vâlcea”, a declarat Mircea Bliduţ, preşedintele Sindicatului de Poştă Gorj.

Se atrage atenţia
Prin protestele Sindicatului Lucrătorilor poştali din România(SLPR), organizaţie sindicală cu peste 26.000 de membri, atrage atenţia conducerii CN Poşta Română, Ministrului Comunicaţiilor, Guvernului dar şi partidului care şi-a adjudecat Poşta Română, că salariaţii refuză categoric să accepte continuarea politicii de aşa zisă eficientizare a companiei, inclusiv prin concedieri colective şi prin anulări sau diminuări de salarii, de către un management care este incapabil să crească veniturile companiei şi care vântură tot felul de proiecte ce vor produce venituri la anul şi la mulţi ani. Protestatarii cred, de asemenea, că în condiţiile în care se pregăteşte CN Poşta Română pentru privatizare în trimestrul I al anului 2013, se face şi se prezintă tot felul de strategii şi alte fantezii similare pentru perioada 2012-2015.

Primul set de iniţiative date de CNPR
Printre iniţiativele CNPR se enumeră: eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50% a primei de vacanţă, reducerea cu 50% a numărului de tichete de masă, restructurarea reţelei din mediul rural, aplicarea normării personalului, eliminarea majorării salariului cu o clasă de salarizare odată la 3 ani dacă salariul reuşea la testare. În al doilea set de iniţiative se prevede: reducerea cu 50% a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural, reducerea cu 50% a normei de lucru pentru 2000 de angajaţi din mediul urban şi concedierea lor, impunerea a două zile libere şi neplătite pentru tot personalul angajat, disponibilizarea a 205 dintre salariaţii companiei.

Pichetări în toată ţara
În perioada 10-27 august 2012 sindicaliştii afiliaţi la SLPR vor participa la pichetele ce vor fi organizate conform calendarului de mai jos: 10 august-pichet în Bucureşti, 13 august pichete în toate judeţele din fosta regională Iaşi, 14 august pichet la Galaţi, 17 august pichete în toate judeţele din fosta regională Cluj, 20 august pichete în toate judeţele din fosta regională Braşov, 22 august pichete în toate judeţele din fosta regională Ploieşti, 23 august pichete în toate judeţele din fosta regională Constanţa, 24 august pichete în toate judeţele din fosta regională Craiova, 27 august – pichete în toate judeţele din fosta regională Timişoara.
Pichetul din Bucureşti se va desfăşura în faţa sediului Companiei Naţionale Poşta Română în data de 10 august 2012 între orele 9.00-11.00 şi la el vor participa aproximativ 100 de poştaşi, potrivit comunicatului de presă remis de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here