300 de disponibilizaţi gorjeni, în următoarele două luni

166

ajofm declaratii drepturi autorNumărul şomerilor gorjeni va fi într-o continuă creştere deoarece toamna vine cu previziuni sumbre pentru piaţa muncii din judeţul nostru. Din informaţiile furnizate de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, circa 300 de gorjeni vor rămâne fără locuri de muncă.

AJOFM Gorj a făcut publică o situaţie cu disponibilizările ce urmează să se facă la diverse societăţi din Gorj în intervalul septembrie – octombrie a.c. Potrivit situaţiei, 292 de oameni îşi vor pierde job-urile, majoritatea dintre aceştia şi anume 278 fiind angajaţi ai SC Hidroconstrucţia SA. De asemenea, pe lista disponibilizaţilor se află şi doi angajaţi de la SC Romsilva SA, cinci de la Agenţia Română de Securitate SRL şi şapte de la SC Uti Facility Management SA. Potrivit Anei-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, la începutul acestei luni, în judeţul nostru rata şomajului era de 6,54%, în timp ce numărul şomerilor a ajuns la 10.077 de persoane. Cifrele sunt în creştere deoarece la debutul lunii trecute, numărul şomerilor din judeţ era de 9.982 şi rata şomajului de 6,48%.

228 locuri vacante în judeţ

În paralel, AJOFM Gorj a publicat şi oferta săptămânală de locuri de muncă, valabilă până mâine inclusiv. Aceasta cuprinde un număr de 229 de locuri de vacante la nivelul judeţului, în diverse domenii de activitate. În timp ce pentru absolvenţi este un singur loc vacant şi acela de lucrător gestionar, pentru gorjeni calificaţi ori necalificaţi, oferta cuprinde 228 de posturi. Dintre acestea, cele mai multe şi anume 20 sunt de montator pereţi şi plafoane din ghips carton, 18 sunt de muncitor necalificat la montarea pieselor, 16 de ambalator manual, 15 de croitor, zece de confecţioner îmbrăcăminte după comandă, 13 de zidar rosar-tencuitor, câte opt de fierar betonist şi lucrător gestionar. De asemenea, oferta judeţeană mai cuprinde şi posturi de dulgher, pavator, faianţar, zugrav, vopsitor auto, bucătar, barman, ospătar, agent de intervenţie, vânzător, lăcătuş mecanic, electrician, sudor, mecanic auto, paznic, şofer. Totodată, până joi, mai au o şansă şi şomerii cu studii superioare, oferta AJOFM Gorj cuprinzând şi câte un post de asistent farmacist, inginer mecanică agricolă, inginer petrolist, specialist resurse umane, tehnician mecanic, tehnician agronom, inspector resurse umane, asistent manager.

Două cursuri în august

Şomerii gorjeni mai au o şansă la angajare prin participarea la cursurile organizate lunar de AJOFM Gorj, cursuri de calificare/recalificare în diverse meserii. Potrivit conducerii instituţiei, pe parcursul acestei luni, se organizează un număr de două cursuri de calificare în meseriile lucrător în comerţ şi operator introducere, validare şi prelucrare date. De asemenea, la sediul instituţiei se formează grupe alcătuite din şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi pentru calificare în meseriile de agent pază şi ordine, croitor îmbrăcăminte după comandă, bucătar, asistent de gestiune, cofetar-patiser, vânzător în alimentaţie, lucrător în comerţ şi operator introducere, validare şi prelucrare date. La ora actuală, AJOFM Gorj are în derulare 20 de cursuri la care participă 465 de persoane, din care 57 de deţinuţi, 191 de şomeri indemnizaţi, 215 neindemnizaţi, precum şi două persoane contra-cost. Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. De asemenea, persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here