300.000 de euro, prejudiciu descoperit de Garda Financiară Gorj

193

În cursul lunii ianuarie 2013, comisarii Gărzii Financiare Gorj au verificat activitatea mai multor societăţi. Pentru 17 dintre cele 134 societăţi comerciale verificate de către comisari au fost înaintate acte de sesizare penală pentru un prejudiciu cumulat ce se ridica la peste 300.000 euro.

“Din cele 17 cazuri de evaziune fiscală instrumentate, 11 se referă la omisiunea înregistrării în evidenţele contabile a veniturilor realizate, 5 la înregistrarea de cheltuieli nereale (în special facturi fiscale emise de firme cu comportament „fantomă”), şi unul la ascunderea sursei impozabile (desfăşurarea de activităţi economice neautorizate). De exemplu, un agent economic a înregistrat în evidenţa contabilă aferentă anului 2011, un număr de 42 facturi fiscale care nu atestau tranzacţii reale, facturi provenite de la o societate comercială din Strehaia care fusese declarată inactivă fiscal de către A.N.A.F. Prin înregistrarea acestor facturi în valoare totală de 3.185.070 lei, s-a estimat producerea unui prejudiciu la bugetul consolidat al statului de 1.011.184 lei”, a precizat Gigel Gheorghe Capotă, comisarul şef al Gărzii Financiare Gorj.

Garda Financiară a sprijinit DGFP Gorj
În vederea îmbunătăţirii gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, în cursul acestei luni, comisarii Gărzii Financiare Gorj au sprijinit activ organele de colectare ale DGFP Gorj, reuşindu-se atragerea la buget a peste 2.358.000 lei din impozitele şi taxele restante ale agenţilor economici de pe raza judeţului Gorj.
De asemenea, şi în cursul acestei luni comisarii gorjeni ai Gărzii Financiare au participat la acţiunile de supraveghere şi monitorizare a achiziţiilor intracomunitare de bunuri din ţările membre ale Uniunii Europene din punctul de trecere al frontierei Vârşand – judeţul Arad, unde au fost verificate (monitorizate) până la destinaţia finală peste 2.100 de mijloace de transport care transportau mărfuri cu grad ridicat de evaziune fiscală (legume-fructe, carne şi produse din carne, cereale, produse de morărit şi panificaţie, produse accizate, etc.). În cadrul aceleiaşi acţiuni s-a acţionat pentru desigilarea a 37 de transporturi intracomunitare care aveau ca destinaţie agenţi economici de pe raza judeţului Gorj, mărfurile provenite din achiziţiile intracomunitare fiind urmărite până la vânzare sau valorificare, avându-se în vedere înregistrarea corectă în evidenţa contabilă a acestora, înregistrarea şi declararea veniturilor obţinute, şi plata la bugetul de stat a TVA-ului aferent acestor vânzări.

La Rânca s-a lăsat cu amenzi şi confiscări de bunuri
De asemenea, la două sfârşituri de săptămână, Garda Financiară Gorj a întreprins acţiuni de control operativ, inopinat, pe linia prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, la agenţii economici care desfăşoară activităţi economice (comerţ, alimentaţie publică, prestări servicii turistice) în Staţiunea Rânca. Cu această ocazie, au fost verificaţi 12 agenţi economici care au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi si confiscări de bunuri şi sume în valoare de 59.240 lei. „Principalele nereguli constatate se referă la neutilizarea corespunzătoare a aparatelor de marcat electronice (neemiterea de bonuri fiscale clienţilor), comercializarea de mărfuri fără documente legale de provenienţă şi intrare în gestiune, sau neîntocmirea corespunzătoare şi la timp a documentelor primare de evidenţă a operaţiunilor economice derulate. În cazul a şase societăţi comerciale s-a dispus suspendarea activităţii pentru neutilizarea corectă sau pentru lipsa caselor de marcat. De la aceste unităţi au fost confiscate sumele de bani care nu se regăseau înregistrate prin aparatele de marcat fiscale.
Tot cu ocazia acestor controale, la o societate comercială care presta servicii turistice şi de alimentaţie publică, a fost întocmit act de sesizare penală pentru neînregistrarea veniturilor obţinute din aceste activităţi, în valoare totală de 16.168 lei, fiind estimat un prejudiciu cauzat bugetului de stat în sumă de 5.215 lei, dosarul fiind înaintat organelor de cercetare penală”, a conchis Capotă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here