300.000 de asiguraţi gorjeni vor primi card de sănătate

447

Card de sanatate bunLa nivelul judeţului Gorj există un total de circa 320.000 de asiguraţi, însă numărul persoanelor din judeţul nostru care contribuie la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este de 180.000, la categoria asiguraţilor fără contribuţie intrând astfel circa 140.000 de persoane.

Astfel, peste 300.000 de asiguraţi gorjeni vor intra din această vară în posesia cardului naţional de sănătate. Evenimentul vine ca urmare a afirmaţiilor lui Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a anunţat că distribuţia cardurilor naţionale de sănătate va începe în 1 august, iar în luna noiembrie folosirea acestora va fi experimentată mai întâi într-un singur judeţ. Rolul acestor carduri este de a elimina frauda din sistem. Conform Legii Sănătăţii 95/2006, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus până la sfîrşitul anului 2007, iar pe acesta urmau să fie introduse toate datele medicale ale pacientului, inclusiv acceptul acestuia de a i se preleva organe, după moarte, pentru utilizarea în transplanturi. De asemenea, documentul va conţine informaţii minime precum numele, prenumele, codul numeric personal ale asiguratului, un cod unic de identificare în sistem, diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh, medic de familie etc. Acest card ar urma să intre în posesia tuturor persoanelor asigurate şi va costa în jur de 2 euro.

Gorjeni şi fără contribuţie

Cei mai mulţi dintre gorjenii care nu au o contribuţie la FNUASS sunt pensionari cu venituri mici, copii, studenţi şi elevi. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, există categorii de persoane care beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei şi categorii de persoane scutite de plata contribuţiei, aceasta suportându-se din alte surse. Persoanele care beneficiază de asigurare fără plata contribuţiei sunt copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate Acestora li se mai adaugă şi persoanele persecutate politic, cei cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii Publice, femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară. Totodată, la nivelul judeţului nostru există şi persoane asigurate aflate în una dintre următoarele situaţii, pe durata acesteia, cu plata contribuţiei din alte surse: se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, acordat în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale; se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani şi în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani; execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv; persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj; persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social; pensionarii, pentru veniturile din pensii până la limita supusă impozitului pe venit.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here