30 de muncitori la negru, depistaţi într-o zi

146

itm 2Inspectorii de muncă gorjeni au efectuat în cursul zilei de ieri dimineaţă o acţiune complexă de verificare a stânelor de oi şi a adăposturilor de vite din localităţile componente municipiului Târgu-Jiu. Acţiunea s-a soldat cu un dosar penal şi 30 de persoane depistate fără forme legale de muncă.

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a declanşat o acţiune în cursul zilei de ieri, încă de la orele 6:00 ale dimineţii pentru depistarea şi combaterea muncii la negru. Acţiunea s-a desfăşurat în colaborare cu poliţişti şi jandarmi ai Inspectoratelor Judeţene. „Am verificat peste 16 stâne de oi şi adăposturi de vite, unde am depistat un număr de 30 de persoane fără forme legale de muncă. La una dintre stâne numărul total de oameni care erau la muncă la negru a fost de şapte. Pentru angajatorul în cauză am înaintat dosar penal spre Parchet, iar acesta riscă închisoare de până la doi ani, în timp ce angajaţii care se pretează la muncă fără forme legale vor primi amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, a declarat George Romanescu, inspector şef al ITM Gorj. Potrivit acestuia, de la 1 mai de când au intrat în vigoare noile prevederi din Codul Muncii, inspectorii de muncă gorjeni au efectuat peste o sută de controale, în urma cărora au depistat 65 de persoane fără forme legale de muncă, iar valoarea amenzilor aplicate pentru firmele verificate şi depistate cu nereguli a fost de peste două miliarde de lei vechi. „Am estimat noi că, în ultimele două zile am făcut circa 400 de controale pe raza întregului judeţ, principalul obiectiv fiind înregistrarea de contracte de muncă”, a precizat Romanescu.

15 persoane la Cătunele

De asemenea, în urmă cu două zile, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Gorj şi Poliţiei Municipiului Motru, împreună cu inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj şi jandarmi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj, au desfăşurat o acţiune ce a avut ca scop prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul utilizării forţei de muncă ”la negru”. În acest sens, oamenii legii au verificat un număr de şapte societăţi comerciale. Astfel, pe o haldă situată pe raza comunei Cătunele, au fost identificate 15 persoane care efectuau activităţi de curăţire şi prăşire puieţi salcâm, pentru o societate comercială din Melineşti. Pe parcursul controlului s-a constatat că respectivele persoane lucrau fără forme legale de muncă. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute în Codul Muncii, angajatorul riscând amendă penală sau închisoare de la unu la doi ani. De asemenea, şi la două societăţi comerciale, echipele de control au mai identificat alte cinci persoane care nu erau încadrate în muncă cu forme legale. În aceste cazuri, inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj vor dispune faţă de administratorii celor două firme măsuri de sancţionare contravenţională.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here