30 de agricultori, afectaţi de incendierea terenurilor cultivabile

532

În conformitate cu Protocolul de colaborare încheiat între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind constatarea şi controlul suprafeţelor incendiate, în perioada 20 martie – 20 aprilie 2015, au fost înregistrate un număr de opt informări primite de la ISU Gorj aferente a 11 localităţi cu terenuri agricole afectate de incendii pentru o suprafaţă totală de 148,3 hectare.

Astfel au fost afectate terenuri din: Motru, Aninoasa, Scoarţa, Turceni, Cătune, Albeni, Bumbeşti Jiu, Hurezani, Novaci, Plopşoru, Căpreni. Potrivit conducerii APIA Gorj, numărul fermierilor cu parcele aflate în zonele afectate de incendii este de 30. Eco-condiţionalitatea este un mecanism de legătură între acordarea plăţilor de sprijin din cadrul Pilonului I şi a anumitor plăţi din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală şi respectarea de către agricultori a unor norme obligatorii în domeniul mediului, al sănătăţii şi al bunăstării animalelor pe întregul teren al fermei pentru care se solicită plata. Potrivit GAEC 6.2., este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
Agricultorii gorjeni care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) şi/sau pajişti permanente nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor. De asemenea, vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente nu trebuie arsă întrucât se distruge materia organică şi se poluează atmosfera.

Sancţiuni pentru arderea prin neglijenţă ori intenţionată
“În cazul în care fermierul constată că o parcelă ocupată cu pajişti permanente sau o parte din aceasta a fost arsă, focul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi penalizat, el trebuie să prezinte la APIA, în decurs de zece zile lucrătoare de la producerea evenimentului. Pentru reclamaţie este necesară o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţia locală sau la ISU privind producerea acestui fapt. Dacă agricultorul care exploatează terenul a provocat incendiul, inspectorul APIA încadrează fapta la intenţie”, a declarat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.
Sancţiunea administrativă se aplică prin reducerea plăţilor sau excluderea de la întreaga sumă a plăţilor acordate sau urmează a fi acordate beneficiarilor în baza cererilor de plată. “Facem cunoscut faptul că pentru calcularea reducerilor şi a excluderilor respective, se ţine seama de gravitatea, amploarea, persistenţa şi repetarea neconformităţilor constatate, precum şi de criteriile privind de sancţiune administrativă adică neglijenţa sau acţiune deliberată a beneficiarilor”, a precizat Negrea.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here